Över hälften vill ta emot färre flyktingar i Sverige

Andelen som vill att Sverige tar emot färre flyktingar har ökat från 44 till 52 procent sedan i november förra året, visar SvD/Sifos mätning.

– Den grundläggande förklaringen är att politiken förändrades från november 2015, säger statsvetaren Marie Demker.

Publicerad
Gränskontroll vid Hyllie station 2015.

Gränskontroll vid Hyllie station 2015.

Foto: Stig-Åke Jönsson/TT
Annons

Antalet asylsökande i Sverige har sjunkit dramatiskt sedan år 2016 efter en rad lag- och regeländringar som syftade just till att få färre asylsökande. Ändå har andelen som tycker att lagar och regler ska ändras så att vi tar emot färre flyktingar i Sverige ökat från 44 procent i oktober 2016 till 52 procent i juni i år, visar SvD/Sifo:s mätning. 11 procent vill att Sverige tar emot fler, 19 procent vill att mottagandet ligger på dagens nivå och 18 procent vet inte.

I september 2015 började antalet asylsökande till Sverige öka kraftigt. Strax efter att bilden av treårige Alan Kurdi, som drunknade under flykten mot Europa, spreds över världen, ansåg bara 29 procent att lagar och regler skulle skärpas så att Sverige skulle ta emot färre flyktingar. Men bara två månader efter det, i november 2015, hade opinionen vänt och 41 procent ansåg att lagar och regler skulle ändras i syfte att minska flyktingmottagandet. Då hade regeringen också kommit överens med Alliansen om bland annat tillfälliga uppehållstillstånd och skärpta krav för anhöriginvandring.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons