Gunilla von Hall:Rysslands reträtt kan öka fredschanserna

Gunilla von Hall

En välkommen överraskning som inger försiktigt hopp om öppning i fredssamtalen i Genève. Så mottas Rysslands militära reträtt från Syrien, som tros öka pressen på president Assad att förhandla fred. Samtidigt påpekas att Ryssland snabbt kan vara tillbaka i Syrien.

Publicerad
Rysk militär personal vid Hemeimeem-basen i Syrien.

Rysk militär personal vid Hemeimeem-basen i Syrien.

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Annons

GENÈVE Rysslands oväntade beslut att dra tillbaka sina styrkor från Syrien har fått humöret att stiga flera grader vid fredsförhandlingarna i Genève. När samtalen återupptogs på måndagen var stämningen allt annat än hjärtlig, och utsikterna för framsteg mikroskopiska. Inte minst berodde det på syriska regimens kaxiga uttalande under helgen att man absolut inte tänker prata om Bashir al-Assad eller presidentämbetets framtid. Därmed verkade läget tvärlåst och det talades om en ny kollaps för samtalen.

Nu har ett litet ljus tänts på FN-högkvarteret i Genève där FN-sändebudet Staffan de Mistura håller i samtalen. Rysslands beslut att dra tillbaka merparten av styrkorna från Syrien tros kunna öka pressen på Assad att visa mer flexibilitet. Han kan inte längre vara lika stöddigt envis att inte vilja prata eller kompromissa när ryssarna inte längre håller honom om ryggen. Staffan de Mistura kallade på tisdagen Rysslands beslut för ”en väsentlig utveckling som vi hoppas får en positiv inverkan på förhandlingarna att nå en politisk lösning på konflikten“.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons