ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Extrema köer för patienter med hjärntumör

Mer än hälften av alla 42 dygnetruntplatser är stängda på neurokirurgen på Karolinska sjukhuset i Solna. Väntetiderna är nu så extrema att patienter med elakartade hjärntumörer kan få vänta veckor på operation. Totalt finns omkring 300 patienter i kö – men på måndagen hade 216 inte ens någon bokad operationstid.

– Det är ett personligt lidande för patienterna och ett medicinskt risktagande som saknar motstycke, säger en av neurokirurgerna.

Fredrik Mellgren
Publicerad

Problemen på neurokirurgen har förvärrats de senaste fyra åren. Nu är det i stort sett tvärstopp för operation av nya patienter och det är nästan omöjligt att få ut opererade patienter för eftervård på andra sjukhus. De blir liggande kvar i genomsnitt 2-3 månader – i värsta fall nio månader trots att de borde få rehabilitering på annat håll, exempelvis på Danderyds sjukhus eller Södersjukhuset.

Av 42 så kallade 7-dygnsvårdplatser är 26 stängda och den viktigaste förklaringen är personalbrist. Dessutom finns 15 platser som bara är öppna under vardagarna för enklare fall, men även här drar man ned efter midsommar.

Laddar…