ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Kungens ålder – en resurs för nationen

 Carl XVI Gustaf är idag dubbelt så gammal som Karl XII var när han dog.
Carl XVI Gustaf är idag dubbelt så gammal som Karl XII var när han dog. Foto: Sanna Argus Tirén. Konstnär: Johan David Schwartz

Att kungar historiskt sett har förväntats börja kriga och regera medan de var tonåringar ledde till ödesdigra konsekvenser, inte minst för dem själva. Karl XII blev bara hälften så gammal som Carl XVI Gustaf är i dag.

Publicerad

30 april 2021 uppnådde Carl XVI Gustaf den hedervärda åldern av 75 år, men alltjämt har konungen en bra bit kvar till sin farfar Gustaf VI Adolf som satt på tronen till 90 års ålder, samt till sin farfarsfar Gustaf V som blev 92 år. Sett ur ett historiskt perspektiv är 75 år emellertid osedvanligt mycket för en regent. Gustav II Adolf och Karl X Gustav, två av våra internationellt mest framträdande monarker, som härskade under stormaktstiden, avled båda när de var 37. Karl XI dog vid 41 års ålder och Karl XII vid 36. Att de har hamnat i historieböckerna beror alltså på handlingar som uträttades när de – med dagens mått mätt – endast borde ha varit i början av sina respektive karriärer.

Laddar…