Rödlistat: Köttet, äggen och osten du ska undvika

Svenskar äter i snitt nästan 55 kilo kött per person och år. I sin årliga köttguide listar Världsnaturfonden WWF vilka livsmedel från djurriket du bör undvika för att göra både klimatet och djuren en tjänst. Här är det rödlistade köttet – i sex punkter.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Kyckling är det kött som ökat mest de senaste åren. Kyckling ger låga utsläpp av klimatgaser då de snabbt omvandlar spannmål och proteinfoder till kött. När det gäller kycklingar och höns är den största utmaningen istället djurens välmående. Enligt WWF bör man i allra högsta grad undvika kyckling från Asien då uppfödarna där – förutom dålig djurvälfärd och mycket bekämpningsmedel – har en oroväckande hög användning av antibiotika.

– I Sverige finns kyckling som fötts upp med hjälp av antibiotika i förebyggande syfte framför allt där priset fått styra, som på enklare restauranger, skolmatsalar och sjukhusmatsalar. Det finns en lucka i svensk lagstiftning då det inte är olagligt, men oetiskt, säger Anna Richert.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons