ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Slut på västerländsk piratfilm i Kina

"Game of Thrones" är en av serierna som har blivit ordentligt redigerad innan den visades i Kina av strömningstjänsten Tencent video.
"Game of Thrones" är en av serierna som har blivit ordentligt redigerad innan den visades i Kina av strömningstjänsten Tencent video. Foto: AP/TT

Renren Yingshi var unga kinesers sista kryphål för att runda Den stora brandväggen och ta del västerländsk underhållning. När sajten nu stängts får de nöja sig med "Game of Thrones" så censurerad att den mer liknar "en dokumentär om medeltida europeiska slott".

Moa Kärnstrand/TT
Publicerad

Det är inte bara sociala medier och sökmotorer från väst som blockeras och censureras i Kina. Restriktionerna har de senaste decennierna blivit allt tuffare kring vilken populärkultur från västvärlden som får visas. Kina är en av bara fyra regioner i världen där Netflix inte är tillgängligt. De andra är Nordkorea, Krim och Syrien.

Kinesiska myndigheter sorterar också noga vilka utländska filmer som får visas på bio och bara några tiotal klarar kontrollen varje år. De som får visas blir ofta strikt redigerade för att passa statens linje.

Laddar…