ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Halv miljon vaccindoser väntas närmsta veckan

Marie Morell, ordförande för SKR:s sjukvårdsdelegation, Socialminister Lena Hallengren, Richard Bergström, vaccinsamordnare, och Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.
Marie Morell, ordförande för SKR:s sjukvårdsdelegation, Socialminister Lena Hallengren, Richard Bergström, vaccinsamordnare, och Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten. Foto: Janerik Henriksson/TT

Sverige kommer under onsdagen att passera en miljon givna vaccindoser. Denna och nästa vecka väntas totalt en halv miljon vaccindoser levereras. ”Det är ingen tvekan om att vaccinen haft effekt”, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff.

Hanna Eriksson
Publicerad

Under den här och nästa vecka väntas totalt en halv miljon vaccindoser att anlända till Sverige.

– I dag kommer Sverige ha genomfört över en miljon vaccinationer mot covid, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en pressbriefing om vaccinläget.

Hon konstaterar att det inte är någon tvekan om att vaccineringen har haft effekt så här långt.

– Antalet fall av covid-19 har fallit dramatiskt på äldreboendena, där nu över 90 procent fått minst en dos vaccin, säger hon.

Men samtidigt ökar fallen bland den övriga befolkningen.

– Det är en påminnelse om hur viktigt det är att vi träffar färre, håller avstånd och att vi i övrigt fortsätter att följa råden, säger Hallengren.

– Vi kan inte på förhand veta hur långvarigt skyddet blir. Det kan vara så att viruset muterar på ett sådant sätt att vaccinet behöver uppdateras.

Regeringen föreslår därför för riksdagen att låneramen för inköp av vaccin höjs, från 4,5 till 11 miljarder kronor.

– Det gör det möjligt för Sverige att fortsatt kunna försäkra oss om tillräckligt tillgång på effektiva och säkra vaccin. Vi talar såklart om mycket pengar, men i jämförelse med vad covid-19 har kostat samhället så är det en liten summa, säger hon.

Johan Carlson, generaldirektör vid Folkhälsomyndigheten, konstaterar att det på torsdag är ett år sedan Världshälsoorganisationen, WHO, klassade spridningen av covid-19 som en pandemi – och att året som gått inte liknar något annat.

– För ett år sedan kändes drömmen om ett coronavaccin väldigt avlägsen. Det fanns inget vaccin, inte mot något coronavirus som vi kände till. Det var inte säkert att det överhuvudtaget skulle vara möjligt att få fram ett vaccin.

Han betonar också vikten av de äldre vaccineras först.

– Nu gäller det att snabbt fullfölja vaccinationen av äldre med hemtjänst, om det inte redan gjorts, och påbörja vaccination av alla över 65 år, med de äldsta först. Då kommer vi också se att dödligheten sjunker ytterligare och att trycket på vården minskar.

I dagsläget tyder det mesta på att vaccinen inte bara skyddar mot sjukdom, utan att det också kommer bli ett viktigt verktyg för att få smittspridningen under kontroll, säger Johan Carlson.

– Det ser lovande ut hittills och data pekar i den riktningen, men det kommer att dröja ytterligare ett antal månader innan vaccinationen ger någon påtaglig effekt på smittspridningen i samhället.

Under mars kommer Sverige att få lite drygt 1,4 miljoner doser från leverantörerna. Under april räknar bolagen med att kunna leverera 3,3 till 3,4 miljoner doser.

Marie Morell, ordförande för SKR:s sjukvårdsdelegation, säger att Sverige hittills bara fått en tredjedel av de vaccinleveranser som planerades. När väl leveranser i större volymer kommer finns en god kapacitet i regionerna för att vaccinera många.

– Enligt våra beräkningar kan man vaccinera ungefär 1,2 miljoner personer i veckan. Den kapaciteten ser man kan ökas ytterligare om det finns behov till det och om man har tillgång till vaccin, säger Morell.

Vaccinsamordnare Richard Bergström säger att ett fjärde vaccin förhoppningsvis kommer att få ett godkännande av EU på torsdagen.

Det är vaccinet från Johnson & Johnson, som utvecklas tillsammans med nederländska dotterbolaget Janssen. Fördelen med det vaccinet är att det bara krävs en dos, säger Bergström.

Sedan väntar ytterligare två godkännanden under våren.

– Totalt kommer det komma ytterligare 14 miljoner doser fram till halvårsskiftet. Under andra halvåret får vi dubbelt så mycket som det, 30 miljoner doser enligt de här kontrakten, säger Richard Bergström.