Migrationsverket missnöjt med förslag

Migrationsverket och generaldirektören Mikael Ribbenvik vill att regeringen förtydligar hur högt ställda kraven på kunskaper i svenska och samhällskunskap för permanent uppehållstillstånd. Arkivbild.
Migrationsverket och generaldirektören Mikael Ribbenvik vill att regeringen förtydligar hur högt ställda kraven på kunskaper i svenska och samhällskunskap för permanent uppehållstillstånd. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Regeringen måste förtydliga förslagen från migrationskommittén, påtalar Migrationsverket i sitt remissvar. Verket varnar för en ökad arbetsbörda när tillfälliga uppehållstillstånd blir regel och ska omprövas.

Och tydliga svar måste ges om vilka krav på kunskaper i svenska och samhällskunskap som ska ställas för att få stanna permanent.

Lars Larsson/TT, Peter Wallberg/TT
Publicerad
Annons

"Om det inte är tydligt innan lagen börjar gälla vad som krävs för att beviljas permanent uppehållstillstånd, kan personer som bott och arbetat under lång tid i Sverige komma att utvisas," säger generaldirektören Mikael Ribbenvik i ett pressmeddelande om remissvaret.

Det är bra att kommittén (som lämnade ett oenigt betänkande i somras) försöker samla reglerna på ett ställe, till en helhet, anser verket. Men förtydliganden behövs i flera frågor för att lagen sedan inte direkt ska behöva justeras.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons