RecensionNya romaner

Hummerns sköldMörkret förblir teoretiskt i intelligent feelgood

Caroline Albertine Minor, född 1988, nominerades till Nordiska rådets litteraturpris för novellsamlingen ”Välsignelser”.
Caroline Albertine Minor, född 1988, nominerades till Nordiska rådets litteraturpris för novellsamlingen ”Välsignelser”. Foto: Lærke Posselt

Danska Caroline Albertine Minor följer upp den hyllade ”Välsignelser” med en bok som vilar på samma tematik. Men där debuten drabbade saknar den nya boken tyngd. Marit Furn har läst en roman som är som bäst när den istället blir novellik.

Publicerad
Wahlström & Widstrand
Foto: Wahlström & Widstrand
Annons

Det är ett särskilt slags grymhet att som författare behöva jämföras med sin egen tidigare succé. Ribban är satt. Allt som nu inte når upp till samma oväntade höjd, riskerar att betraktas som en rivning, även när ansatsen är energiskt självsäker och språnget en lekfull båge genom luften.

Caroline Albertine Minors novellsamling ”Välsignelser” blev mångfaldigt prisad då den släpptes 2017 och har gjort henne till ”en av de mest hyllade danskarna i en ny generation”, för att citera det svenska förlagets stolta formulering. När hon följer upp framgången med romanen ”Hummerns sköld” (på danska 2020), har hon sålunda en hel del att leva upp till.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons