ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

SvD:s läsare avgör sista finalplatsen – rösta nu

Några av de tävlande entreprenörerna, från vänster: Magnus Paues (Cowrite), Sofia Tungel, Katrin Persson (båda Rymla) och Olle Johansson (Green Iron).
Några av de tävlande entreprenörerna, från vänster: Magnus Paues (Cowrite), Sofia Tungel, Katrin Persson (båda Rymla) och Olle Johansson (Green Iron). Foto: Ari Luostarinen

För sjunde året i rad tävlar tio nya företag om titeln ”Framtidens entreprenör”. Nu är det läsarnas tur att välja en favorit. SvD hängde med när de tio presenterades för juryn.

Johan Hellekant
Uppdaterad
Publicerad

Kan potatis ersätta plast? Kan en databas skriva dina texter? På högsta nivå, 13:e våningen i Stockholms finanskvarter, har nu tävlingen Framtidens entreprenör gått in i ett avgörande skede.

På storbild från New York checkar Sophie Stenbeck in via länk. I övrigt blir det ett klassiskt jurymöte i Carnegies styrelserum där investerarproffsen Ann Grevelius och Charlotte Ljung samt entreprenörerna Peter Dahlberg och Elsa Bernadotte är på plats, liksom Carnegies vd Björn Jansson.

En efter en ska de tävlande företagen i Framtidens entreprenör 2020 presenteras för juryn. Först ut är Boksnok som söker kapital för en ny sorts barnböcker.

– Boksnok är en prenumerationstjänst för interaktiva barnböcker, med en app som inspirerar till ökad läslust. Vi har egen teknik och starkt varumärke. Marknaden är 650 miljoner som lever i familjer med barn upp till tio år, förklarar medgrundaren Monica Fagreus Lundström.

Framtidens entreprenör 2020 – rösta här på din favoritkandidatsvd.se

Av 120 anmälda till SvD:s och Carnegies tävling Framtidens entreprenör är det tio som har kvalificerats till jurypresentationen, och Boksnok blir inte ensamt om att möta gillande intresse.

Nästa företag är Cowrite som producerar grammatiskt felfria texter från svaren på frågor som användare matar in i tjänsten. Till kunderna hör redan mäklare och bemanningsföretag som får snabba annonstexter, och arbetssökande som kan skapa skräddarsydda personliga brev. 

Grundaren Magnus Paues företag väcker nyfikenhet hos Sophie Stenbeck.

Kan du säga något om teknologin?

– Det är inte AI, det är inte så komplicerat. Men vi äger den databas som är grunden till texterna, svarar han.

På Carnegies takvåning presenterar Erik Månsson sitt företag Innoscentia. I juryn deltar Sophie Stenbeck från New York på skärmen. Foto: Ari Luostarinen

Juryn söker företag som har växtkraft nog att locka investerare. Företagen ska kunna påverka samhället till det bättre. Det gäller att ha något ganska unikt, gärna med global skalbarhet.

Lundaföretaget Elonroad, som vill elektrifiera vägar genom laddningsskenor och en mjukvara som ger betalande fordon access, möter juryns sympati.

– Vi bygger ett smart uppkopplat vägsystem. Laddningslösningen sparar pengar till våra kunder och minskar CO2-utsläppen, berättar vd Karin Ebbinghaus.

Under juryns senare överläggningar väcks frågor: Räcker elpriset? Kanske avkastningen dröjer länge?

I Carnegies takvåning samlas juryn för överläggning. På vänster sida Charlotte Ljung och Björn Jansson (och SvD:s reporter Johan Hellekant i bakgrunden). På höger sida Ann Grevelius, Elsa Bernadotte och Peter Dahlberg. Dessutom deltar Sophie Stenbeck via länk från New York. Foto: Ari Luostarinen

Det är flera idéer för global hållbarhet som tävlar i årets upplaga av Framtidens entreprenör. Dit hör Innoscentias lansering av smartare matförpackningar, samt Paper Tales uppmärkning av kläder.

Innoscentias vd Erik Månsson berättar att säljtiden för kött kan förlängas med flera dagar så att köttsvinnet minskar med 10 procent. Man utvecklar en förpackning där ”kort datum” uppstår när ett bläckreagens visar att gaser bildas i köttet.

– Vad blir nästa livsmedel för detta? undrar juryns Charlotte Ljung.

– Fisk, svarar Erik Månsson.

Även Paper Tales grundare Bilal Bhatti har en idé om smart hållbarhet, men i textilbranschen. Hans nya klädmärkning kan scannas av kunden som då ser tillverkningsmetod och fabrik i sin mobil.

Juryns ordförande Björn Jansson är vd i Carnegie. Foto: Ari Luostarinen

Juryn både applåderar och ställer motfrågor: Hur verifierar ni? Vilken är minikostnaden? Finns inte konkurrens redan?

I Carnegies takvåning är det vida vyer över de finanskvarter där miljarder söker avkastning. På styrelsebordet står bubbelvatten och Iittala-glas.

– I år skulle alla i det här startfältet kunna gå till final eftersom de håller så hög kvalitet. Men alla kan inte väljas så juryn får ibland gå på magkänsla, säger Carnegies Björn Jansson.

Det är dags för nästa tävlande. Det gäller Pihr som har mjukvara för snabba lönekartläggningar och som redan anlitas av storföretag.

Magnus Flink, Head of growth och vd Magnus Drogell, båda från Pihr. Till höger Jonas Holm, Paper Tale. Foto: Ari Luostarinen

– Så ni har kört det här bolaget i flera år? undrar Elsa Bernadotte.

– Ja, men vi ändrade affärsmodell för tre år sedan och har snabb expansion sedan dess. Nu siktar vi globalt. Vi söker en långsiktig partner, säger Magnus Drogell, vd för Pihr.

Värmande applåder blir det också för Göteborgsbaserade Potato Plastic. Bolagets medgrundare Elin Tornblad talar om ”plastkrisen” som företaget möter med ett nytt emballage av komposterbart potatismaterial. Potatisrester hämtade från Estrella görs om till förpackningspåsar.

– Det är lite dyrare än plast men inte dyrare än andra komposterbara material.

Potato Plastics vd Elin Tornblad. Foto: Ari Luostarinen

När juryn senare samråder, tror man på barnboksappen Boksnok tack vare egen teknik och global potential. Man tror också på lönekartläggningsverktyget Pihr som redan används och nu efterfrågas i anglosaxiska länder också för kartläggning av lönediskriminering av minoriteter.

Men det är totalt fyra företag som juryn ska föra till final innan SvD:s läsare ska välja det femte.

Det återstår några entreprenörer att presentera. Dit hör Green Iron som vill starta fossilfri tillverkning av järn samt återvinning av stål.

– Vad kostar det att producera fossilfritt järn jämför med normalt? undrar juryns Peter Dahlberg.

– 86 öre per kilo jämför med 3:70 i handeln, svarar Green Irons vd Edward Murray som ett rinnande vatten.

– Så det finns inget skäl att andra inte byter till ert tillverkningssätt?

– Nej.

Framtidens entreprenör 2020 – rösta här på din favoritkandidatsvd.se

Sist ut i kavalkaden av tävlande blir Rymla och Vinden. Båda har förvaring som affärsidéer. Rymlas grundare Katrin Persson ska snart lansera ”Ett Airbnb för förvaring”, en plattform som kopplar samman till exempel villaägare med förrådsplats med folk som saknar utrymme.

En snarlik marknad möter även Vinden där Sebastian Wiberg är medgrundare. I Vinden ingår transport, som att mormors gamla soffa hämtas upp och körs till perifera lager utanför städerna. ”On demand” kan soffan köras tillbaka på kort varsel eller till sist doneras.

Juryn gillar att Vinden är igång med sin rörelse sedan tre år. Till final går också Green Iron. Och övriga två som juryn tar till final är alltså Boksnok och Pihr.

Men den femte finalisten av de tio som kvalificerats till tävlingen, är det SvD:s läsare som ska välja. Och den omröstningen har precis öppnat.

Efter reklamen visas:
Rösta fram sista finalisten till Framtidens entreprenör
Framtidens entreprenör 2020 – rösta här på din favoritkandidatsvd.se