Mannen som sökte sin skuggaNya Millennium-boken: Få slår Lagercrantz på fingrarna

Lisbeth Salander får bland annat reda ut ryska hackerattacker mot Stockholmsbörsen i David Lagercrantz uppföljare i Millenniumserien.
Lisbeth Salander får bland annat reda ut ryska hackerattacker mot Stockholmsbörsen i David Lagercrantz uppföljare i Millenniumserien. Foto: Cato Lein

David Lagercrantz bygger vidare på Stieg Larssons grund med den äran. Romangestalterna fortsätter att fascinera, och när det gäller att skapa spänning hör han till de bästa i genren.

Publicerad
Annons

Ingen kunde väl missa den stora snackisen i bokvärlden häromåret? Stieg Larssons hyllade Millenniumtrilogi skulle få en fortsättning, men nu med David Lagercrantz som författare. Förlaget iscensatte skickligt en i slutändan tramsig kampanj vars syfte var att skapa maximal förhandsuppmärksamhet. Det var hemlighetsmakeri och synnerligen strikta förhållningsorder till både bokhandlare och kritiker. Ve den som läckte något i förväg.

Lagercrantz uppföljare fick (trots förspelet) ganska bra omdömen, och nu har det blivit dags för en ny roman om den sanslösa hjältinnan Lisbeth Salander och den grävande journalisten Mikael Blomkvist, troligtvis ett av kriminallitteraturens mest udda radarpar någonsin. Det är klart att ett sådant råmaterial inte kan tillåtas vila i frid.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons