Är världen redo för Donna Juanita?

Claire Wikholm och Gina Dirawi gestaltar den frigjorda Donna Juanita som ung och som äldre. Här i kostymprovningen på Kulturhuset Stadsteatern.
Claire Wikholm och Gina Dirawi gestaltar den frigjorda Donna Juanita som ung och som äldre. Här i kostymprovningen på Kulturhuset Stadsteatern. Foto: Lars Pehrson

Hela 28 Hasse & Tage-låtar är med i Kulturhusets Stadsteaterns stora satsning ”Donna Juanita”. Men för regissören och ensemblen är det ingen nostalgitripp utan en berättelse om förändring. Teaterdebuterande Gina Dirawi spelar en kvinna som tar kommandot över sin könsroll.

Lars Ring
Publicerad
Annons

Platsen är Kramfors, stadsdelen Tomtebrölet. En ung flicka vid namn Anita gör uppror och flyr till storstaden. Hon tänker följa lustprincipen vart den än bär. På vägen skapar hon en ikon. En urstark kvinna som gjord att bygga en musikal omkring. Hon tänker rasa och rasera. Nu kommer hon.

Bortanför vardagen står en saga och stampar. Berättelsen om dig och mig och en särdeles svensk vardag från 1960-talet till idag – fast den är liksom språkligt uppskruvad, kärleksfullt och lekfullt kommenterad och trivsamt roliggjord. Den är befolkad med Lindemän av olika kön, med en pastor Jansson och en orkester ledd av en fryntlig Helmer Bryd. Över denna mytologi står en Gudom: en viss Robert Lind. Även om denna parallella värld kan verka mycket manlig så rymmer den också kvinnliga motstånd: till exempel Donna Juanita, syster till Don Juan, en señorita som är lika pilsk som han...

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons