Krönika

Mikael Mölstad:Orange viner klättrar allt högre på trendlistan

Mikael Mölstad

Jag har upptäckt en helt ny vinstil. Den kallas orange viner. För mig som vinskribent är det hur kul som helst. Jag blir alltid upprymd när jag får prova något jag aldrig upplevt tidigare. Snart är det kanske din tur att smaka ett orange vin?

Publicerad
Annons

Upptäckt låter kanske konstigt. Men för mig var det exakt så när jag stötte på dessa viner i Kroatien för några år sedan. För vinmakarna i denna del av världen är det knappast någon upptäckt. Det är till och med troligt att dessa orange viner liknar de första vinerna som gjordes för mer än 7 000 år sedan i trakterna kring Kaukasus. Principen för att göra dem är nämligen busenkel: Tag en större lerkruka och fyll den med mogna gröna druvor. Låt stå i några månader.

Ur krukan kan man sedan tappa en orangefärgad lite grumlig vindryck med en instängd doft av övermogen frukt. Det kanske inte låter så kul. Men ute i luften piggnar drycken till och bjuder på friskare smaker av citrusskal och djupare toner av gamla äpplen.

För att krångla till det vill jag påstå följande: Orange viner är de vita vinernas rosévin fast tvärtom. Låt mig förklara. Ett rosévin görs först som ett rödvin i några timmar. Därefter tas de blå skalen bort och man låtsas göra ett vitt vin. Vanligt vitt vin görs ju utan att skalen får jäsa med. Orange viner däremot görs som ett rödvin där druvskalen får vara med hela tiden för att ge färg, smak och en del tanniner.

Annons
Annons

Orange viner är de vita vinernas rosévin fast tvärtom.

Principen för att göra dessa orange viner har varit vanlig även i Europa från romartiden ända fram till 1900-talet. Från början användes gigantiska amforakrus som senare byttes ut mot stora träfat. I Georgien, Slovenien och Kroatien, där orange viner fått ett uppsving, är det många som fortfarande använder stora amforor nedgrävda i marken. Men även äggformade betongfat och större träfat förekommer.

Orange viner har i vissa kretsar blivit supertrendiga, vilket beror på att de betraktas som naturvin. Detta något diffusa vinbegrepp har jag skrivit om flera gånger. I grunden handlar det om att göra gammaldags viner där vildjäst får styra över jäsprocessen. Många yngre vinmakare och sommelierer älskar naturviner och i synnerhet när de kallas orange. De flesta av dessa vinfrälsta människor vill dessvärre ha dem så gammaldags som det bara går. Gärna med oxidation som en gammal sherry. Det är ett stort problem för dessa viners framtid.

Jag hoppas och tror nämligen att det snart ska komma moderna orange viner. Viner som görs på kontrollerade jästkulturer och som stabiliseras för att tåla transport och lagring utan att smaka gammalt äppelskrutt. Egentligen är jag förvånad över att ingen ännu gör det i större skala. Blå druvor kan ju ge både rött, vitt och rosévin beroende på skaljäsning eller inte. Då borde det vara naturligt att det finns populära vita viner både med och utan skaljäsning.

Jag hoppas att det snart ska komma moderna orange viner.

Ett annat problem är att orange viner inte är ett begrepp i vinvärlden. Det är ännu bara rött, vitt och rosé som gäller. På Systembolagets webb kan du överhuvudtaget inte hitta dem om du inte vet vad du letar efter. Eller gör så här: Sök på naturvin i sökrutan och välj sedan vitt vin som varugrupp. Kolla därefter vinernas fakta på importörernas webbplats. Två säkra kort är de båda vinerna från Kroatien som görs på druvan malvasia.

Är du gäst hos någon av de hajpade krogarna med naturvin på listan ska du passa på att fråga efter orange viner. Jag lovar att du blir populär och en erfarenhet rikare.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons