Statsvetare: ”Skadar förtroendet för politiker”

Sara Skyttedal, toppkandidat för KD i EU-valet tänker inte redovisa vad hon gör för kontorspengarna för att inte ge politiska motståndare någon insyn. Ett argument som statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson inte ger mycket för.
Sara Skyttedal, toppkandidat för KD i EU-valet tänker inte redovisa vad hon gör för kontorspengarna för att inte ge politiska motståndare någon insyn. Ett argument som statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson inte ger mycket för. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Alla svenska EU-politiker vill inte redovisa kvitton för de cirka 49 000 kronor i månaden de får som kontorsersättning. ”Det skadar förtroendet för politiker generellt”, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statskunskap.

Jan Majlard
Publicerad
Annons

En granskning som publicerades i SvD 2017 avslöjade att stora delar av EU:s parlamentariker aldrig redovisar den månatliga ersättningen som utgår för ”allmänna utgifter” eller, i vardagstal, kontorspengar. 

Inte heller svenska EU-parlamentariker var villiga att offentliggöra sin kvitton när frågan ställdes 2018. Bara 1 av 20, Vänsterpartiets Malin Björk, gick med på att följa den svenska offentlighetsprincipens praxis när SvD ställde frågan.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons