ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD
Hälsa

Sömnexperten: Låt morgontrötta börja jobbet senare

Både arbetslivet och skolsystemet gynnar de morgonpigga. Men istället för att tvinga de morgontrötta att ställa om, kan man låta dem jobba när de är som mest effektiva, menar hälsoexperten Helena Schiller.

Text: Oskar Hammarkrantz - 25 maj 2019

När vi är pigga och när vi behöver sova styrs till viss del av en inbyggd biologisk klocka. Klockan ser till att hormonet kortisol är som högst på dagen och att sömnhormonet melatonin når sin topp under natten.

Även om alla människor har den här klockan, fungerar inte på samma sätt för alla.

Hos kvällsmänniskorna ökar melatoninproduktion senare än hos morgonmänniskorna. Hos morgonmänniskorna frigörs melatoninet tidigare och det är därför de ofta blir sömnigare redan efter middagen. På samma sätt talar morgonmänniskornas biologiska klocka om för dem att det är dags att vakna redan på morgonkvisten, medan det för kvällsmänniskan dröjer lite längre.

Ändå är en stor del av vårt yrkesliv anpassat för att premiera de morgonpigga.

– De som är kvällsmänniskor får antagligen lika mycket gjort som morgonmänniskorna. Men vid andra tider på dygnet. I vissa yrken går det ju inte att anpassa arbetstiderna för kvällsmänniskorna, men numera har vi allt fler flexibla yrken där man faktiskt kan jobba när man är som piggaste och mest effektiv, säger Helena Schiller, doktor i folkhälsa.

Att kvällsmänniskor skulle vara mer ”lata” eller ”bekväma” än de morgonpigga håller Helena Schiller inte med om.

– Nej, finns ingen anledning att tro att de inte skulle vara lika produktiva, men eftersom arbetslivet ofta ser ut som de gör får de hitta knep för att gå upp tidigt på morgonen fast det egentligen inte passar deras inbyggda klocka. I de yrken där det går, skulle man kunna låta de morgontrötta börja arbetsdagen lite senare.

Att vara morgon- eller kvällsmänniska påverkas också till viss del av åldern.
– Att skolungdomar ofta är morgontrötta är biologiskt. Därför skulle det exempelvis kunna vara en bra idé att låta dem börja klockan nio istället för åtta, för att de ska kunna lära sig mer och ta till sig kunskaper mer effektiv.

Även om morgonpigga ofta premieras finns det också en baksida.
– Många morgonpigga ’tar slut’ framåt tre- fyratiden på eftermiddagen. Så de kanske borde börja jobba tidigare istället, om det är möjligt, säger Helena Schiller som är aktuell med boken Sömnpusslet – Arbete, stress och sömn.