Medelklassen hotad av växande klyftor

Medelklassen har upplevt en måttlig inkomsttillväxt samtidigt som förnödenheter som boende och sjukvård blivit allt dyrare, skriver OECD. Genrebild.
Medelklassen har upplevt en måttlig inkomsttillväxt samtidigt som förnödenheter som boende och sjukvård blivit allt dyrare, skriver OECD. Genrebild. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Välfärdsstatens uppbyggnad under 1900-talet karaktäriserades av en kraftigt växande medelklass.

Men när klyftorna ökat tillhör nu en allt mindre andel den köpstarka mittfåran, rapporterar OECD – och trenden är som tydligast i Sverige.

Malin Jansson/TT
Publicerad
Annons

Utvecklingen är densamma i samtliga avancerade ekonomier, konstaterar organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) i en ny rapport. Men extra påtaglig i länder som Sverige där medelklassen har varit och fortfarande är stor i en internationell jämförelse.

Vid 80-talets mitt tillhörde i snitt 64 procent av befolkningen i OECD-länderna medelklassen. Sedan dess har gruppen krympt med tre procentenheter. Att jämföra med Sveriges medelklass som gått från att utgöra 72,6 till 65,2 procent under samma period – en minskning med 7,4 procentenheter.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons