ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Kålle tar portföljen och går sin väg

PODD | 5 november. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras LO:s framtid. Lyssna direkt här.

Publicerad
Annons

I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras LO:s framtid. Karl Petter Thorwaldsson meddelade i dag att han kommer att lämna rollen som LO:s ordförande i sommar. Han lämnar med det också sin plats i S verkställande utskott.

Aftonbladets ledarskribent Ingvar Persson kommenterar beslutet såhär: "Thorwaldsson valdes till ledare för LO på två meriter. För det första att han representerade idéerna om en sammanhållen arbetarrörelse. För det andra att man förväntade sig att han skulle kunna öka fackens genomslag i samhällsdebatten."

I förra veckan tvingades LO-ledningen visa upp en spricka inför vinterns avtalsförhandlingar. Två förbund, Kommunal och Pappers, valde att ställa sig utanför samordningen. Samtidigt har fackens organisationsgrad minskat. Mellan 2006 och 2018 har andelen löntagare som är medlemmar i facket sjunkit med 11 procent. Störst tapp har skett bland utrikesfödda och arbetare. Sociologen Anders Kjellberg har gjort en prognos som visar att organisationsgraden bland arbetare som ingår i LO-förbund kommer att falla till drygt 50 procent om bara två år.

Vad innebär den här utvecklingen för fackens makt? Och vad söker LO i en ny ordförande? Det diskuterar ledarsidans Lydia Wålsten och Maria Ludvigsson tillsammans med Martin Klepke, politisk redaktör på den fackliga tidskriften Arbetet, Håkan Bengtsson, vd för Arenagruppen och John Norell, masterstudent i nationalekonomi och viceordförande för Fria Moderata Studentförbundet.

Ledarredaktionen on acastembed.acast.com
Annons