Hovjuvelerarens barn1900-talets stora katastrofer drabbade familjen Bolin

Gunnar Bolin.
Gunnar Bolin. Foto: Fredrik Hjerling

Gunnar Bolin skildrar sin släkts händelserika levnadsöden mot fonden av 1900-talets stora katastrofer. ”Hovjuvelerarens barn” är en spirituell och mycket läsvärd familjebiografi.

Publicerad
Annons

Litterärt gestaltade släkthistorier är en lika rikhaltig som tacksam genre. Här kan man låta mikrokosmos reflektera den stora världen och ge schematiserade världshändelser färg genom enskilda individers faktiska liv. Inget av detta saknas i Gunnar Bolins ”berättelse om en släkt i skuggan av tre diktaturer”, som underrubriken till den omfångsrika familjebiografin ”Hovjuvelerarens barn” lyder. Släkten är Bolins egen, en vittförgrenad svensk-österrikisk familj med starka biografiska kopplingar till Kejsardömet Ryssland.

I familjens nu drygt ett sekel gamla sommarvilla i Småryd utanför Båstad hittade Bolin – välkänd programledare och producent på Sveriges Radios kulturredaktion – en stor mängd gamla brev skrivna på svenska, tyska och ryska av familjemedlemmar, vänner och bekanta, och som bevarats där i decennier. Breven är en viktig pusselbit i den lika invecklade som fängslande familjehistorien, och det hade närmast varit ett tjänstefel för en journalist av Bolins kaliber att inte utnyttja fyndet i berättarsyfte. ”Varför visste jag så lite om allt detta?” lyder en initial fundering. Nu vet han hur som helst mer, om än inte allt, och till glädje för alla oss andra har han också rott i land en mycket läsvärd och spirituell bok om sina egna anförvanter och deras händelserika levnadsöden mot fonden av det europeiska 1900-talets stora katastrofer.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons