”Jag var tvungen att tappa greppet om allt”

Kristian Stålne är lektor i byggnadsteknik vid Malmö universitet och en av dem i Sverige som ägnar sig åt vuxenutvecklingens teorier.
Kristian Stålne är lektor i byggnadsteknik vid Malmö universitet och en av dem i Sverige som ägnar sig åt vuxenutvecklingens teorier. Foto: Emma-Sofia Olsson

Kristian Stålne fick en kris när han inte blev klar med sin doktorsavhandling. I dag ser han hur det hängde ihop med mentala utvecklingsstadier efter ungdomsåren. I boken ”Vuxen men inte färdig” utvecklar han teorin om mognad i olika stadier.

Agneta Lagercrantz
Publicerad
Annons

Kristian Stålne valde ett av de mest krävande ämnena på universitetet – teknisk fysik. Klarade kurserna galant och sporrades av att vara bäst. När han fick chans att bli doktorand och bygga avancerade materialmodeller inom hållfasthetsläran hakade han på och fortsatte av bara farten.

Men efter fem år hade hans världsbild kring en akademisk karriär ruckats. Han kämpade fortfarande med avhandlingen och förstod inte varför han var så oinspirerad. ”Jag presterade allt sämre och lyckades allt sämre varvid självförtroende fortsatte att sjunka” skriver han i boken Vuxen men inte färdig – stadier i komplexitet och mening (Fabricius resurs 2018).

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons