Tuffa prioriteringar väntar sjukvården

Ann Söderström är smittskyddsläkare och hälso- och sjukvårdsdirektör i region Västra Götaland.
Ann Söderström är smittskyddsläkare och hälso- och sjukvårdsdirektör i region Västra Götaland. Foto: Adam Ihse/TT

Vården klarar betydligt fler smittade patienter. Men corona kan tvinga sjukhusen till tuffa prioriteringar där alla icke akuta fall måste vänta.

Det är beskedet från regionerna Stockholm och Västra Götaland.

Mikael Törnwall
Publicerad
Annons

Än så länge har sjukvården inte haft några större problem att ta hand om coronasmittade patienter. Merparten av de smittade har bara uppvisat milda symptom och kan vårdas hemma. I Stockholm, som är den hårdast drabbade regionen, behövde på tisdagen bara två patienter intensivvård.

Men läget kan komma att förvärras snabbt. Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Uppsala Universitet, säger att sjukhusen ganska snart kan tvingas prioritera bort allt annat än de mest akuta sjukdomsfallen.

– Vården är inte van att behöva prioritera, det gör man bara vid stora olyckor. Men om vi får ett fullskaligt utbrott blir det som en katastrofsituation, säger han.

Ann Söderström, som är smittskyddsläkare och hälso- och sjukvårdsdirektör i region Västra Götaland, säger dock att sjukvården är redo för att ta hand om betydligt fler smittade än idag.

– Vi har en grupp i regionen där vi nu börjar titta på hur kan vi frigöra vårdplatser och personal om behovet skulle uppstå, säger hon.

Än så länge har Sverige haft relativt få allvarliga fall. Men klarar vården en situation likt den i Italien?

Annons
Annons

– I och med att de flesta fall hittills har kunnat vårdas hemma är min bedömning att vi kommer att kunna frigöra de vårdplatser som behövs. Den trånga sektorn kommer att vara intensivvård. Där vet vi inte hur många platser som kommer att behövas, säger Ann Söderström.

Ett annat stort frågetecken enligt henne är vilka grupper som drabbas. Än så länge har de flesta som insjuknat varit unga och tidigare friska personer.

– Om vi skulle vi få många äldre som smittas kommer det att behöva många fler vårdplatser.

Ann Söderström bedömer att regionen har tillräckligt med vårdplatser och man är redo att vid behov avdela hela byggnader enbart för vård av coronapatienter.

– I ett sådant scenario kommer vi att tvingas prioritera, till exempel genom att ställa in planerade operationer.

Kan det komma i ett läge där ni också tvingas prioritera mellan patienten som alla egentligen är i behov av akut vård?

– Nej, min bedömning nu är att vi kommer att klara de akuta fallen. Det kan vara jobbigt att stå i kö eller att vänta på vård men det handlar inte om liv och död.

Liknande besked kommer från region Stockholm, där Johan Bratt är chefsöverläkare.

– Det kommer att bli tufft och vi kommer att behöva personal som ställer upp, men vi planerar för att kunna skapa de resurser som behövs, säger han.

Även i Stockholm förbereder sjukhusen sig för att prioritera hårdare och att vid behov omfördela resurser från icke akuta åtgärder som en del planerade operationer. Det kan till exempel röra sig om knäprotesoperationer.

– Det viktiga nu är att skydda våra äldre och våra äldre. Ur medicinsk synpunkt nu är att så få som möjligt äldre och personer med underliggande sjukdomar blir smittade, eftersom vi vet att det är den gruppen som blir allvarligt sjuka.

Region Stockholm meddelade på tisdagen att man kan komma att prioritera vilka personer som testas för corona. I Västra Götaland fortsätter man som tidigare med tester men det kan komma att ändras.

– Om du får ett läge som Italien där du har väldigt många smittade är tester inte längre lika viktiga. Då kommer vi att betrakta alla som har infektioner att de har corona, säger Ann Söderström.

Björn Olsen menar att det absolut viktigaste för sjukvården nu är att förbereda ett mycket mer allvarligt utbrott, bland annat genom att utbilda all personal i hur man handskas med infektionssjukdomar.

– De Italienska läkarna har varit väldigt tydliga med att var beredda. För det här liknar inget ni har varit med om tidigare.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons