Riksbankschef Stefan Ingves: Gratispengar till företag
Operation rädda svensk ekonomi har rivstartat. Riksbanken delar ut 500 miljarder i ”gratispengar” och Finansinspektionen frigör 800–900 miljarder kronor i möjliga lån. Allt för att stötta svenska företag.
Sällan har en sådan massiv och koordinerad räddningsaktion ägt rum i den finansiella sektorn. Men så har också världens börser mer eller mindre kollapsat den senaste veckan i coronakrisens kölvatten. Dessutom larmar alltifrån hotell, restauranger och flygbolag om en akut kris och många har redan varslat personal.
Det var en allvarsam riksbankschef som talade på en presskonferens på Brunkebergstorg på fredagsförmiddagen. Enligt Stefan Ingves kommer pandemin ofrånkomligen leda till negativa effekter. Både i Sverige och i den globala ekonomin.
Framförallt små och medelstora företag i Sverige är utsatta, enligt riksbankschefen. De sysselsätter idag två miljoner svenskar. Beslutet att låna ut 500 miljarder kronor till bankerna är därför viktigt:
– Det här är i princip gratispengar som vi förväntar oss att bankerna ska föra vidare till de svenska företagen. Räntan på lånen är noll och de löper under två år.
Riksbanken kommer ställa krav på bankerna att pengarna används på rätt sätt, det vill säga för att undvika att livskraftiga företag slås ut till följd av coronavirusets spridning.
Beloppet är jättelikt.
– 500 miljarder kronor motsvarar 10 procent av Sveriges BNP. 500 miljarder är också mer än den sammanlagda utestående lånestocken till landets små och medelstora företag idag, så det är en omfattande summa, säger Stefan Ingves.
Ingves var också noga med att poängtera att Riksbanken har mer torrt krut om så skulle behövas. Man följer nu utvecklingen timme för timme och utesluter inte på något sätt ytterligare stödåtgärder.
Bara någon timme tidigare hade Erik Thedéen, generaldirektör på Finansinspektionen, haft en liknande presskonferens med ett liknande budskap.
– Vi ser nu tydliga negativa effekter på ekonomin även om det är för tidigt att säga hur långvarigt detta blir, säger Erik Thedéen.
FI har därför beslutat att slopa kravet på bankerna att hålla en extra kapitalbuffert. Det innebär att det blir betydligt lättare för bankerna att låna ut mer pengar till svenska företag.
– Dagens åtgärd innebär att vi skapar utrymme för bankerna att öka sin utlåning med 800-900 miljarder kronor.
Men det är inte frågan om några vilkorslösa stödåtgärder.
– Vi förväntar oss nu att bankerna tar sitt ansvar för att stötta samhällsekonomin, säger Erik Thedéen.
Och han skickar en varning till bankerna:
– Det här är inte pengar som ska gå till ökad utdelning till bankernas aktieägare. Det kommer vi följa upp mycket noga.
Börsen har rasat kraftigt på två veckor. Hur mår det svenska finansiella systemet?
– Vår bedömning att den finansiella stabiliteten inte är hotad. Men vi följer händelseutvecklingen ytterst noga. De stora marknadsrörelserna visar att det råder extrem osäkerhet om läget, säger Erik Thedéen.
Dagens räddningsoperation avslutades med att finansmarknadsminister Per Bolund hade telefonkonferens med samtliga storbanker och därefter kallade till pressträff.
– Nu har staten via Riksbanken och FI vidtagit exceptionella åtgärder. Nu förväntar vi oss att de pengar som ställs till förfogande också förmedlas vidare som krediter till svenska företag och privatpersoner, säger Per Bolund efter telefonmötet med bankcheferna.
Kort efter pressträffen meddelande Nordea att man har beslutat att erbjuda amorteringsfria perioder i alla nordiska länder för både privatkunder och företagskunder som behöver hjälp med anledning av coronavirusutbrottet.