Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Hälsa

Food Pharmacy: Skippa tårtan och fira med nyttig chokladmousse

SPG:s hälsoexperter, Mia Clase och Lina Nertby hoppar över födelsedagstårtan och bjuder på en chokladmousse fylld av nyttigheter.

Text: Food Pharmacy - 22 mars 2019
Annons

Efter en snabb sökning på nätet (och en lika snabb titt i födelsedagskalendern) lär vi oss att de dagar då flest personer fyller år ligger i mars och april. I Stockholm är den vanligaste födelsedagen 22 april, och samma datum delar tillsammans med den 26 mars förstaplatsen i Göteborg. Ser vi till hela Sverige är 10 april det absolut vanligaste datumet att fylla år på. Ja, ni hör ju själva – vi står inför en hektisk födelsedagstid. 

Backar vi nio månader från mars och april hamnar vi mitt i sommaren. Inte konstigt alls, tycker vi. Att lite värme och ledighet skulle boosta fertiliteten och bidra till att fler vill göra barn känns ju helt rimligt. Hur som helst. Inför vårens alla firanden behöver vi pigga upp vår kalasmeny och vad passar då bättre än en riktigt lyxig chokladmousse extraordinarie? Ut med den klassiska tårtan och in med mer lyx helt enkelt. Vi lovar att den går hem hos alla förväntansfulla födelsedagsbarn, stora som små. 

Den fluffiga krämen, som du också hittar i Food Pharmacys kokbok, innehåller dessutom en hel del nyttigheter och det tackar naturligtvis varken jubilaren eller övriga gäster nej till. Kakao till exempel innehåller flavonoider (en form av antioxidanter) som är kända för sin höga halt av magnesium. Och det passar ju bra till fest eftersom magnesium gör att du sover gott om natten, vilket kan behövas när alla gäster har gått hem. Så, varsågoda här vår festliga chokladmousse med dadlar, kakao, kokosgrädde och avokado.

Chokladmousse extraordinarie

(4 portioner)

Mousse
10 färska dadlar
1 dl raw kakao
4 msk kokosgrädde
3 avokador

Topping 
1/2 dl bovete
Färska fikon
Färska blåbär

Sätt ugnen på 70 grader. Lägg bovetet i en finmaskig sil. Koka upp vatten och häll över. Låt rinna av och ställ in i ugnen. Rör om då och då. Ta ut när det ser färdigt ut och har blivit krispigt (det tar ca 2 timmar).

Plocka fram färska dadlar, kakao, kokosgrädde och avokado. Om du bara får tag på torkade dadlar kan du blötlägga dem i några timmar så att de mjuknar. Kör sedan dadlarna, kakaon och kokosgrädden i en mixer. Tillsätt avokado och kör igen tills det blir mjukt och fluffigt. Smaka av med en onödigt stor sked. 

Häll upp chokladmoussen i fyra glas och servera med färska fikon, blåbär och bovetet.

Annons