Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Minnesmästaren: Så slipper du skärmbråk med barnen

Text: Oskar Hammarkrantz - 3 juni 2019
Annons

Så kallad skärmtid är en ständig källa till bråk i de flesta barnfamiljer.
– Digitaliseringen har nått så långt att det inte är relevant att prata om skärmtid längre. Det viktigaste är vad man tittar på och att man som förälder sätter sig in i vad barnen gör med sina surfplattor, säger Mattias Ribbing, författare och aktuell med föreläsningsturnén För barnens bästa – från tjat och skärmbråk till samarbete.

Här är hans fem tips till hur man hanterar sufrplatteanvändandet på bästa sätt.

1. Vänta
– Mitt i stridens hetta finns det inte så mycket att göra. Då är det ingen idé att prata om skärmanvändning. Det enda vi kan göra är att skrämma och hota, och då vänder barnen det till motsatsvilja och fokuserar på sätt att ta sig förbi förbudet. Vänta istället tills allt lugnat ned sig och försök komma fram till en överenskommelse om hur mycket och när det är okej att använda surfplattan.

2. Lyssna
– Lyssna på barnets behov utan att döma. Få barnet att berätta varför det är så viktigt att få använda skärmen. Om du lyssnar på barnet ökar chansen att barnet lyssnar på dig. Då blir det också lättare att spåna fram gemensamma lösningar och hitta smarta sätt.

3. Argument
– Barn förstår mer än du tror. Därför är det viktigt att ha riktiga argument, till exempel att barnet kanske borde röra på sig istället för att sitta still eller att man ska göra en sak i taget, så att man inte har en skärm med sig när man äter. Ofta vet vi egentligen inte varför vi inte vill att barnet ska sitta med skärmen, det är mer en vag känsla eller rädsla.

4. Följ överenskommelsen
– Om du lovat att inte heller hålla på med mobilen, måste du hålla det. Att det är ett viktigt jobbmail spelar ingen roll för barnet. Barn gör som vi gör, inte som vi säger, så föregå med gott exempel.

5. Gråt är inte farligt
– Gråt är faktiskt inte farligt, det kan istället faktiskt vara nyttig hjärnträning för barn. Barn börjar gråta när de ger upp inför ett oövervinnligt hinder. Och när de har gråtit färdigt kan de hitta andra och nya sätt att hantera problemet.

Annons