Tjejtjusaren Bert redo för bioduken

”Berts dagbok” är den första svenska filmen som har biopremiär efter coronakrisens utbrott. SvD Junior har träffat skådisgänget bakom filmen.

Saga Höggren
Publicerad
Julia, Hugo, Yussra och Frank blev snabbt bra kompisar under inspelningen. Foto: Ari Luostarinen

Filmen ”Berts dagbok” handlar om tjejtjusaren Bert Ljung som börjar högstadiet. Redan första dagen blir han blixtförälskad i skolans populäraste tjej. En förälskelse som på grund av två hemliga dagböcker slutar på ett oväntat sätt.

Att spela just kär tyckte inte skådespelaren Hugo Krajcik var så svårt:

– Bert är väldigt överdriven i sina kärlekskänslor. Jag log stort och tänkte på hamburgare för att se kär ut, skrattar Hugo.

För drygt 25 år sedan kom tv-serien om Bert som hade låten ”Älskade ängel” som signaturmelodi, och sedan kom filmen ”Bert – den sista oskulden”.

”Jag log och tänkte på hamburgare för att se kär ut”, säger Hugo som spelar Bert. Foto: Stina Stjernkvist /TT

Att ta sig an en välkänd karaktär och göra den till sin egen var en utmaning för både Hugo, som spelar Bert, och för Frank Dorsin som spelar Berts bästis Åke.

– Jag försökte få med att Bert är stel i många situationer, men ändå göra min version lite mer socialt fungerande, berättar Hugo.

– Det är viktigt att inte ta med sig för mycket av karaktärerna från tv-serien. Även om jag älskar den gamla serien måste vi göra vår Bert och vår Åke, säger Frank.

”I pauserna under inspelningen peppade vi varandra”, berättar Julia som spelar Amira. Foto: Ari Luostarinen

Två karaktärer som är helt nya för den här filmen är systrarna Leila och Amira. Yussra El Abdouni som spelar Leila och Julia Pirzadeh som spelar Amira berättar att de snabbt blev bra kompisar vilket gjorde det lättare för dem att spela systrar.

– Vi klickade direkt! säger Yussra.

– Ja, vi hade väldigt tur. Det är nog därför det ser så äkta ut i filmen, fortsätter Julia.

Vissa situationer känner skådespelarna igen sig i. Andra inte. Hugo upplevde till exempel inte att det var så dramatiskt att börja i högstadiet.

– I verkligheten är det inte lika extremt som för Bert, säger Hugo.

I augusti förra året, innan inspelningen drog igång, fick skådespelarna åka till nöjesparken Gröna Lund för att lära känna varandra. Inspelningen blev också en upplevelse som de alla tycker har varit väldigt kul.

– Vi gillar varandra mycket. I pauserna under inspelningen peppade vi varandra hela tiden, säger Julia.

Något som hjälpte under de många och långa inspelningsdagarna.

– Många vet nog inte att en komedi kräver mycket av en skådespelare. Man blir trött, men varenda dag har varit rolig, säger Yussra.

Hugo och Frank överraskar Tapio Leopold, manusförfattare, och Michael Lindgren, regissör. Foto: Ari Luostarinen

Nu är det dags för biopubliken att få se den nya filmen om Bert. Alla fyra skådespelarna har saknat att gå på bio under uppehållet som varit på grund av coronakrisen. Men Frank berättar att han saknat det lite extra:

– Hela min familj är biozombier! Alltså, vi älskar bio så pass mycket att vi ibland struntar i vilken film vi ser, säger Frank och skrattar.

Prova på SvD Juniorjunior.prenservice.se
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons