KommentarKlimathotet

Peter Alestig:Planeten rekordvarm – april toppnoteras

Peter Alestig
Klimatforskningscentret Scripps rapporterar att månadssnittet för april var 416.18 ppm, det högsta snittet för en månad.
Klimatforskningscentret Scripps rapporterar att månadssnittet för april var 416.18 ppm, det högsta snittet för en månad. Foto: Anna Wåhlin/TT

De oroväckande klimatrekorden kommer på rad just nu. I helgen sattes ett nytt koldioxidrekord i atmosfären. Samtidigt tyder alltmer på att 2020 blir det varmaste året som uppmätts – nya siffror för april befäster trenden.

Peter Alestig
Publicerad
Annons

Det kändes kanske inte här i Sverige i april – vår del av Europa tycks ha glömts bort av vårvärmen som intagit många andra länder – men planeten är just nu rekordvarm. Temperaturrekorden har kommit på rad den senaste tiden. Förra veckan kom rapporter om att årets första kvartal var det näst varmaste som uppmätts. Bara El Niño-året 2016 hade en varmare inledning. I år finns ingen El Nino.

Och nu befästs trenden. Nya data från EU:s klimatforskningsprogram Copernicus visar att april 2020 var 0.70°C varmare än snittet mellan 1981 och 2010 – och futtiga 0,01 grader från att bli den varmaste aprilmånaden som någonsin uppmätts. Men marginalen mot april 2016 är så liten att den är statistiskt insignifikant, enligt forskarna.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons