ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Hur hindrar jag att sonen bränner alla sparpengar?

Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

Går det att förhindra att sonen använder farföräldrarnas fondsparande till ren konsumtion? undrar en pappa. Familje­advokaten reder ut vad som gäller.

Caroline Elander Knip
Publicerad

Fråga: Jag är ensamstående förälder med ensam vårdnad över mitt enda barn, en son som strax fyller 17 år. Under flera år har hans farmor och farfar månatligen satt in pengar i fonder till sina tre barnbarn. De sker fram tills de fyller 18. Insatt kapital och värdestegring har gjort att barnen får en mycket god ekonomiskt start och exempelvis har säkrat kontantinsatsen till en egen bostad. Sparandet sker i fonder i barnens namn och det finns inga avtal eller annat om hur pengarna skall brukas.

Jag har hört skräckhistorier hur barn efter sin myndighetsdag satt sprätt på gåvor av denna art. Jag hoppas verkligen att min son inte skulle göra det, men jag är inte helt säker. Min fråga till dig är vilka möjligheter jag som förmyndare och mina föräldrar som givare nu innan hans 18-årsdag har att skriva något dokument som beskriver hur pengarna får användas, exempelvis till insats i en bostad, studier et cetera, men ej till ren konsumtion. Går det att göra?

Laddar…