För 40 år sedan hade Sverige inte en enda dollarmiljardär.

Nu har vi fler per capita än nästan något annat land i världen.

Men hur hamnade vi egentligen här?

SvD:s Carl Cederström testar livet som miljardär under en dag – och hittar svaren på hur Sverige blev drömlandet för de allra rikaste.

Livet som miljardär för en dag – så känns det

Ekonomijournalisten Andreas Cervenkas nya bok gör upp med den svenska självbilden och visar hur snabbt miljardärernas kapital växer – timme för timme.

Text: Carl Cederström. Foto: Staffan Löwstedt.
Uppdaterad
Publicerad

Ögonlocken klistrar och krånglar när väckarklockan tjuter. Klockan är fem på morgonen. Eller på natten. Lite beroende på hur man vill se på saken. För egen del ser jag just ingenting och ålar mig ur sängen som ett fyllo, kryper ut i vardagsrummet, tvingar ihop de stela långa lemmarna till något som i teorin ska likna en yogapose, sätter på appen som upplyser mig om att det minsann inte är någon vanlig meditations-app. Nu ska jag få lära mig att se världen på ett fundamentalt annorlunda sätt.

Till detta tidiga uppstigande finns en förklaring. Jag ska leva som en miljardär under ett dygn och det är så här de börjar dagen enligt boken ”The billion dollar secret”, baserad på vittnesmål från 21 dollarmiljardärer. Klockan 05.30 stiger de upp (i snitt) och utför sin grundliga morgonritual.