”Vi letar hållbara företag – kan locka investerare”
För åttonde året i rad bjuder SvD och Carnegie in till Framtidens entreprenör, en tävling i nytänkande som utmanar etablerade företag och strukturer. ”De tävlande idéerna ska vara hållbara ekonomiskt men också för samhälle och miljö”, säger juryns ordförande tillika Carnegies vd, Björn Jansson.
Vilka är de nya affärsidéerna inom delningsekonomin? Finns nya lösningar för samhällets hållbarhet? Kan en smart innovation revolutionera våra konsumtionsmönster?
Årets upplaga av Framtidens entreprenör riktas precis som alltid till företag i tidiga skeden där ambitionen är att växa och söka kapital för att kunna vidareutvecklas.
Här kan du anmäla dig till Framtidens entreprenörcarnegie.se– I Sverige skapas väldigt många nya bolag. Vissa av dem gynnas nu av investerarnas stora intresse för svenska entreprenörer. Landet har flera ”unicorns” (bolag värderade över 1 miljard dollar, reds anm.) som Klarna, Embracer, Izettle, Spotify, Revolution Race som så tydligt visar hur skalbara affärsmodeller kan ge en väldigt snabb tillväxt, säger Björn Jansson, vd för Carnegie.
Det är varje höst som hundratals tävlande entreprenörer anmäler sig till Framtidens entreprenör. Och nu är det alltså dags igen för SvD:s och Carnegies tävling – en tradition alltsedan 2014. Finalen går av stapeln den 17 november efter att såväl en jury som SvD:s läsare skickat sammanlagt fem bidrag till ett sista avgörande.
– Inriktningen på bidragen har förändrats under åren men en faktor som blivit nästan omöjlig att runda i dag är hållbarhet, sådant som förbättrar miljön och omvärlden. Det går inte att undvika om du ska nå ut till kunderna och ta dig an konkurrenterna, säger Daniel Kederstedt, chef för SvD Näringsliv.
Björn Jansson, som också är ordförande i juryn, instämmer:
– De tävlande idéerna ska vara hållbara ekonomiskt men också för samhälle och miljö så att affärsmodellerna kan locka till investeringar. Det är det vi tittar på i den bedömning vi gör när vi senare i höst väljer ut tio finalister.
Tävlingen är ett sätt att uppmuntra till entreprenörskap och väcka intresse för lovande entreprenörer. Syftet är att nya affärsidéer ska bära frukt och inspirera andra. Det är på så vis entreprenörskap i Sverige kan stöttas av både en välkänd bank, Carnegie, och ett stort mediehus, Schibsted, där SvD ingår.
– Vi ser också att SvD:s läsare är med oss och följer den här typen av initiativ, de vill lära känna bolag som överraskar och som vill förändra, säger Daniel Kederstedt.
Vad är det som lockar entreprenörer att delta i tävlingen?
– Flera saker men inte minst att man får träffa investerare i skarpt läge och att entreprenörerna också kan få bra tips och coachning om hur de bäst går vidare med presentationen av sin affärsidé, säger Björn Jansson.
Många olika branscher brukar vara företrädda, men några av årets entreprenörer lär, som så ofta, komma från techsektorn. Det är exempelvis digitala affärsidéer som utnyttjar den nya delningsekonomin genom att nå ut till en stor marknad utan lokala försäljningskanaler. Att dela på olika sorters ytor är en sådan tech-trend. I fjol tävlade till exempel nya förvaringslösningar om Framtidens entreprenör, även om det till sist blev digitala läsupplevelser för barn som tog priset 2020. Vinnaren då hette Boksnok.
Här kan du anmäla dig till Framtidens entreprenörcarnegie.seUr investerarnas perspektiv kan affärsidéernas skalbarhet vara avgörande. Vill entreprenörer locka kapital är det ju en fördel om affären kan växa till stora marknader. Skalbarhet möjliggör också försäljningsframgångar även vid mindre investeringar.
– Skulle det handla om riktiga investeringar bör nog entreprenörer också lägga mycket tid på sådant som representation, trovärdighet och framställning. Även det är alltså viktiga komponenter om affärsidéer ska nå framgång, berättar Björn Jansson.
Liksom tidigare har Framtidens entreprenör en väl blandad jury. Nya i år är investerarna Aurore Belfrage, Staffan Persson och Anna Stenberg, samt Ahmed Abdirahman, grundare av Järvaveckan. Vid sidan av Carnegies vd Björn Jansson kvarstår Elsa Bernadotte, vd och grundare av Karma – förövrigt ett företag som vann Framtidens entreprenör 2016 med idén att via en app hitta nya kunder till överskott på mat i restauranger och livsmedelshandel.
När tävlingen nu öppnas för anmälningar bör fler entreprenörer än vanligt ha haft tid att tänka fram lösningar på gamla och nya behov.
– Förhoppningsvis kan pandemin ha spelat uppfinnare i händerna. Vi tror på extra stort intresse för Framtidens entreprenör 2021. Det häftiga är att detta är en riktig urvalsprocess där finalens vinnare slutligen avgörs av 50 riktiga investerare, säger Björn Jansson.