ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Ny chans för en del som nekats körkort

Personer som blivit av med sitt körkort på grund av defekter i det centrala synfältet kan ha fått ett felaktigt beslut. Arkivbild.
Personer som blivit av med sitt körkort på grund av defekter i det centrala synfältet kan ha fått ett felaktigt beslut. Arkivbild. Foto: Erik Simander/TT

De som fått körkortet återkallat eller nekats tillstånd på grund av defekter i det centrala synfältet kan ha fått ett felaktigt beslut från Transportstyrelsen.

Hur många som berörs är okänt, men vissa får nu rätt till en ny prövning – och kanske ett körkort man tidigare gått miste om.

Marc Skogelin/TT
Publicerad
Annons

Personer med synfältsdefekter som ska köra bil måste uppfylla vissa medicinska krav som ställs av Transportstyrelsen. Synfältet mäts med ett instrument som kallas perimeter.

Ett av de vanliga perimetermärkena är Octopus, och myndigheten har tidigare jämställt resultat därifrån med det andra vanliga märket, Humphrey. Nu har det dock framkommit att resultat från Octopus i vissa fall måste räknas om för att vara jämförbara med en Humphreyperimeter.

Laddar…