Snabbnudlar – soppan som tog över världen

En sån miljardsoppa! Snabbnudlar är världens mest sålda snabbmat, tillika den mest bespottade. Men kanske är tiden inne för upprättelse?

Jan Ekholm
Publicerad
Annons

Cupnoodles Museum i Osaka är ett lika märkligt som fascinerande museum. Att göra mat till museiföremål är visserligen en global trend, men snabbnudlarnas tempel är något helt annat än de Instagramanpassade matmuseer som finns i andra delar av världen.

Till den stora tegelbyggnaden strax utanför centrala Osaka kommer en vördnadsfull publik för att studera snabbnudlarnas tidslinje, se den lilla trästugan där snabbnudlarnas fader bodde som ung och tillverka egna snabbnudlar i museets jättekök.

Snabbnudlar måste inte vara en näringsbefriad måltid. Med några enkla trick och färska grönsaker blir soppan både god och nyttig. Foto: Immi

Det finns också en hel del nudelrelaterad konst. Min favorit är en skulptur föreställande en framtida arkeologisk utgrävning. Bland de förmultnade fynd som 4000-talets arkeologer grävt fram sticker ett färgglatt paket Cup Noodles ut, helt oförstört av tidens tand. Titeln på verket: Evighet.

Annons
Annons

Snabbnudlar är på alla vis den totala motsatsen till traditionell japansk cuisine. Men snabbnudlarnas skapare Momofuku Ando, en entreprenör med spretigt cv och ett fängelsestraff för skattebrott på sitt samvete, visste uppenbarligen vad han gjorde när han på 1950-talet bestämde sig för att skapa en lättlagad ramensoppa med torkade nudlar och lång hållbarhet. Efter år av fruktlösa experiment fann han det magiska tricket när han såg sin fru laga tempura: att blixtsteka förkokta nudlar i olja och därefter frystorka dem.

En storsäljare. Enligt The World Instant Noodle Association säljs årligen 157 miljarder snabbnudelpaket i världen. Foto: Alamy

25 augusti 1958 landade världens första snabbnudlar, döpta till Chikin Ramen, på butikshyllorna i Tokyo och sett i backspegeln kan det vara den moderna mathistoriens viktigaste datum. Trots att snabbnudlarna initialt kostade mer än en rykande skål ramen på en gatuservering fick konceptet en rivstart. 1960, blott två år efter lanseringen, sålde Momofuku Andos företag Nissin 200 miljoner nudelpaket. Idag uppgår den globala försäljningen per år till drygt 115 miljarder paket, enligt The World Instant Noodles Association (ja, självklart finns det en sådan!). Kina slurpar i sig överlägset flest – närapå hälften – följt av Indonesien, Vietnam och Indien.

Nakiryu i Tokyo är världens enda ramenbar med Michelinstjärna. En av deras signatursoppor finns numera i snabbnudelversion. Foto: Nakiryu
Annons
Annons

Som få andra matkoncept delar snabbnudlarna världen i två läger. Å ena sidan älskad, närmast kultförklarad comfort food, och utnämnd till Japans främsta innovation under 1900-talet. Å andra sidan, i väst framförallt, betraktad som sämsta sortens skräpmat.

– Bilden av snabbnudlar som extremt dålig skräpmat kommer från att det länge inte gick att få tag på andra sorter än de som kostar 10 kronor för tre påsar – och som bara består av frystorkade nudlar och ett kryddpaket. Asiatiska mataffärer är dock proppfulla av snabbnudlar i olika prisklasser och med många olika ingredienser, säger Jonas Cramby, van Östasienresenär och författare till böcker som ”Kinamat varje dag” och ”Tokyo för foodisar”.

Älskad snabbmat. Kina slurpar i sig överlägset flest snabbnudelsoppor i världen. Foto: Alamy

Nudelälskaren Jennie Walldén, välbekant matprofil, krögare och kokboksförfattare sedan vinsten i Sveriges Mästerkock 2013, är inne på samma linje:

– Visst har snabbnudlar länge varit bespottade, men jag skönjer en attitydförändring. Vi har börjat lära oss att umgås med nudlar generellt, och då blir det lättare att se tjusningen med snabbnudlar, säger Jennie Walldén som växte upp i det snabbnudel-besatta Sydkorea och således har många barndomsminnen av dem.

– Som alla barn i Asien hällde jag kryddpåsen över okokta snabbnudlar och åt som snacks, fast jag inte fick. Det var crunchy och gott!

Annons
Annons
Kocken och matprofilen Jennie Walldén menar att fler i väst börjar se tjusningen med snabbnudlar. Foto: Jennie Walldén

Momofuku Andos företag Nissin är än idag en gigant på snabbnudelmarknaden, inte minst sedan han 1971 än en gång visade prov på briljant innovation med lanseringen av Cup Noodles, som med nudlarna paketerade i en portionskopp tog bort behovet av en egen kopp eller skål. Cup Noodles står idag för merparten av den totala snabbnudelförsäljningen i Japan.

New York-krögaren David Chang beundar snabbnudelskaparen Momofuku Ando så mycket att han döpt sin krogkedja till Momofuku. Foto: Momofuku

Men även om Japan må vara snabbnudlarnas födelseplats, tycks de flesta vara överens om att de bästa snabbnudlarna numera görs i Sydkorea. Det är också där man äter allra flest per person: i genomsnitt 75 paket per år.

– I Sydkorea föredrar man till och med de frystorkade ramyunnudlarna framför handgjorda, även på restauranger. Sist jag var där besökte jag en ramyunrestaurang som använde snabbnudlar som bas ihop med tteokkbokki (riskakor i chilisås, reds anm.), kokta ägg, fiskkakor och amerikansk hamburgerost. Det var skitgott! säger Jonas Cramby och påpekar att det finns en hel snabbnudelkultur i Korea att upptäcka, bland annat på Youtube.

Annons
Annons
Författaren Jonas Cramby betraktar snabbnudlar som rolig och popkulturell mat, där det hela tiden uppstår nya trender.

Prisar Sydkorea gör även av Hans Lienesch, en snabbnudelälskande amerikan som sedan 2002 recenserat 3 790 snabbnudelsorter på bloggen The Ramen Rater.

– Sydkorea ligger absolut i framkant och på min årsbästalista har jag bland annat med Carbo Buldak Topokki från koreanska Samyang med risnudlar, tteokbokki och kryddstark sås. Fast enligt mig finns det ingen som slår singaporianska Prima Taste. Deras Wholegrain Laksa, med tjocka nudlar, mustig buljong och kokospulver satte en ny standard för snabbnudlar, menar Hans Liensch.

Trångt på hyllorna. I snabbnudelbesatta Sydkorea föredrar man frystorkade ram-yunnudlar framför färska. Foto: Alamy

Men ha tröst om det inte går att hitta The Ramen Raters favoriter i den lokala asienbutiken. Att själv piffa upp snabbnudelsoppan har blivit en sport, med benägen hjälp av allehanda matprofiler på Youtube och Instagram som gärna delar med sig av tips och recept. En av dem är Jennie Walldén.

– Enklast är att slänga i späda grönsaker som får koka med i buljongen och toppa med rostade sesamfrön och salladslök. Att pochera ett ägg rakt ner i buljongen är också gott, liksom att toppa med stekt svamp eller en ostskiva som får smälta på toppen, tipsar Jennie Walldén och nämner också sin specialare – korbonara.

Annons
Annons

– Det är min koreanska flirt med carbonara där man blandar nudlarna med bacon, svamp, en äggula och parmesan, och toppar med mer parmesan och salladslök.

Broccoli, pak choi, stekt svamp och salladslök är populära ingredienser för att piffa upp snabbnudelsoppan. Foto: Noodie

Även USA:s fångar visade nyligen prov på nudelkreativitet i kokboken ”Prison Ramen: Recipes and Stories From Behind Bars”, skriven av den tidigare intagne Gustavo ”Goose” Alvarez. Det låter kanske som en märklig bok, men till följd av de senaste årens nedskärningar inom fängelsematen har landets ständigt hungriga intagna gått och blivit snabbnudelbesatta. Ramensopporna står högst i kurs, som ”valuta” har de till och med passerat tobak, och när redskap och ingredienser är begränsade gäller det att vara påhittig när sopporna ska pimpas. Den som önskar ”teriyakisås” rör ihop sojasås och jordgubbsjelly som smugglats ut från matsalen. En mer matig soppa? Det löser ett par nävar krossade majschips i buljongen.

Framtiden då? Den är minst sagt ljus. Enligt en analys gjord av Fortune Business Insights kommer snabbnudelmarknaden att växa med 40 procent under de kommande fem åren, pådrivet av ett växande intresse för asiatisk mat i väst och den fortsatta urbaniseringen i utvecklingsländer.

Samtidigt märks en allt större, mer medveten kundkrets som inte tilltalas av de massproducerade snabbnudelsoppornas låga näringsvärde och förbrukning av engångsplast. Således var det ingen större överraskning att det i fjol dök upp flera nya satsningar på hälsosamma snabbnudlar.

Annons
Annons
Plastfria förpackningar och inga artificiella smakämnen. Future Noodles vänder sig till en ung och medveten kundkrets.

En av utmanarna är brittiske krögaren Carl Clarke, som under namnet Future Noodles lanserat ett antal plantbaserade och ”näringsmässigt kompletta” soppor, utan artificiella smakämnen. I USA finns bland annat Immi, vars nisch är protein- och fiberrika ramensoppor, och Noodie som valt en helgrön väg – bokstavligen – med nudlar innehållande spirulina och medföljande kuber bestående av torkad broccoli, grönkål och pak choi.

– Problemet har alltid varit att snabbnudlar som inte är stekta och inte innehåller mycket socker och salt helt enkelt inte smakar lika gott. Men genom att använda ny teknik från Japan har vi lyckats ta fram soppor som är bra för dig, men som smakar som om de inte vore det, säger Noodies grundare Isabel Khoo.

Gröna vågen. Nystartade Noodies snabbnudlar innehåller både spirulina och torkad broccoli, grönkål och pak choi. Foto: Noodie

De tre nudelgiganterna Nissin, Toyo Suisan och Nongshim har noterat trenden och lanserat egna mer hälsosamma versioner. Men Kevin Lee, en av grundarna till Immi, tror att snabbnudelmarknaden kommer att genomgå samma förändring som bryggeribranschen – från ett fåtal dominerade giganter till en uppsjö av små uppstickare.

Annons
Annons

– Morgondagens kunder kommer att ha så många olika krav på smaker och näringsinnehåll i sina soppor och det banar vägen för fler nischade producenter.

Plats för beundran. Snabbnudlarnas skapare Momofuku Ando som staty utanför Instant Ramen Museum i Osaka. Foto: Alamy

Cupnoodles Museums chef Yuya Ichikawa vill dock inte kännas vid att traditionella snabbnudlar skulle vara särskilt näringsfattiga.

– Självklart är det viktigt att äta en varierad kost. Men jag vill betona att vår grundare Momofuku Ando åt ett paket Chikin Ramen om dagen.

På den nudeldieten levde Ando i 96 år.

Fyra goda snabbnudelsoppor

Immi Black Garlic “Chicken” Ramen. En växtbaserad “kyckling”-ramen med massor av umami, toner av svart vitlök och ett högt proteininnehåll. Bakom den nystartade snabbnudelproducenten Immi hittar man bland annat norske DJ-stjärnan Kygo.

Prima Taste Wholegrain Laksa La Mian. Snabbnudelrecensenten Hans Liensch favorit genom tiderna lever upp till lovorden: detta är en mustig laksa med tjocka nudlar, smakrik buljong och ett kokosmjölkpulver som binder ihop allt till en närmast autentisk version av den peranakan-kinesiska soppklassikern.

Future Noodles Smoky Mushroom & Miso. Brittiske krögaren Carl Clarke har med rätta fått mycket uppmärksamhet för sin nya satsning Future Noodles. Sopporna kallas ”näringsmässigt kompletta” och består av fullkornsnudlar, 26 vitaminer och mineraler och inga artificiella smakämnen. Särskilt god är denna lätt rökiga variant.

A-Sha LaoTao Beef & Tendon Noodles. A-Sha är ett taiwanesiskt premiummärke känt för smakrika soppor med okokta nudlar. Biffsoppan bjuder på generösa mängder biff och senor, pickles och en rik buljong med fina toner av anis och kryddnejlika.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons