Alfonso Cuarón ville spela in ”Roma” i svartvitt, eftersom filmen handlar om minnen. Men det skulle vara knivskarp digital svartvit, eftersom våra minnen färgas av livet vi lever här och nu. ”Jag ville göra en svartvit estetik som kändes nutida”, säger han.
Alfonso Cuarón ville spela in ”Roma” i svartvitt, eftersom filmen handlar om minnen. Men det skulle vara knivskarp digital svartvit, eftersom våra minnen färgas av livet vi lever här och nu. ”Jag ville göra en svartvit estetik som kändes nutida”, säger han. Foto: Carlos Somonte/Netflix

Netflix har bestämt sig – nu ska de vinna en Oscar

Hollywood klassade ”Roma” som ett högriskprojekt, men Netflix vädrar guld. Den mexikanska regissören Alfonso Cuaróns svartvita epos om barnflickan som uppfostrade honom fick i veckan högsta betyg av SvD:s recensent.

Publicerad

Mexico City 1970. Cleo är en ung kvinna från landsbygden som arbetar hos en medelklassfamilj i stadsdelen Colonia Roma. Hon går upp först av alla på morgnarna och lägger sig sist på kvällarna, hon lagar mat och skurar uppfarten, lämnar och hämtar de fyra barnen och plockar upp smutstvätten från golven. Vid tvättkaret på takterassen kan hon för en stund vara ensam med sina tankar och utsikten över storstadens kaotiska myller.

Hon har lärt sig att inte ta för mycket plats, men ibland mjuknar skiljelinjen mellan anställd och arbetsgivare – som när familjen fredagsmyser framför en komediserie och Cleo stämmer in i skratten och sätter sig på soffkanten med armen runt ett av barnen.