Peter Alestig:Klimatkollen: 14 gram kött om dagen – inte mer

Peter Alestig

För snart ett år sedan publicerades en mycket uppmärksammad studie i Science, som jag skrev om i Klimatkollen då. Studien har granskat olika inslag av livsmedelsproduktionen i världen, utifrån hur mycket resurser de krävde.

En av slutsatserna i studien: biffkött orsakar upp till motsvarande 105 kg CO2-utsläpp per 100 gram, jämfört med 3,5 kg för tofu. Med andra ord: att sluta äta kött är en av de mest kraftfulla klimatåtgärder man kan göra på individnivå, om inte den allra kraftfullaste.

Nu har organisationen Eat, i en omfattande forskningsrapport som publiceras i Lancet, tagit ett än större helhetsgrepp på frågan. Hur ska vi äta för att planeten ska kunna föda 10 miljarder människor år 2050 – och samtidigt hålla oss inom de planetära gränserna?

Svaret är att det kräver en mycket radikal förändring av våra matvanor. Vi (alla planetens människor) får äta i snitt max 14 gram kött om dagen. I stället för överkonsumtion av kött, bör vi få i oss ett halvt kilo frukt och grönsaker – varje dag.

Skiftet är minst sagt utmanande, konstaterar forskarna – men det skulle inte bara rädda planeten undan alltför extrema påfrestningar, utan även spara runt 11 miljoner människoliv om året. Det är helt enkelt mycket nyttigare.

Men studien tar inte bara upp vad vi måste äta, utan också hur hela det globala livsmedelssystemet måste reformeras. En viktig aspekt av det, som jag tar upp i veckans klimatkrönika, är matsvinn. Faktum är att vi redan i dag producerar mat åt över 10 miljarder människor – men enligt FN:s livsmedelsorgan FAO hamnar runt en tredjedel i soporna.

Och matsvinn är mycket mer än det man tänker på i Sverige, som bufféfällan (du tar för mycket mat) eller bäst före-fällan (du slänger mat som egentligen inte är dålig). I klimatkrönikan fokuserar jag särskilt på ”ugly food” – och berättar om ett möte med en sydafrikansk bonde som vittnar om hur absurda krav på hur maten ser ut, gjort att han tvingats plöja ner hela skördar i åkrarna igen. Den anses helt enkelt för ful.

Ärligt talat: så kan vi inte hålla på, om vi ska hålla oss inom de planetära gränserna.

PS. Artikeln om Eat-rapporten nedan är skriven av ingen mindre än Staffan Dickson, vår nya klimatreporter! DS.

Publicerad
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons