Kapitalismen. En spökhistoriaEn rysare om dödliga faror i kapitalismens spår

En man i Patancheru håller för näsan av stanken från föroreningarna i floden  Iska Vagu.
En man i Patancheru håller för näsan av stanken från föroreningarna i floden Iska Vagu. Foto: Mahesh Kumar/TT

Arundhati Roy är succéförfattaren som vann Bookerpriset, men sedan slutade skriva och blev aktivist. I sin nya bok beskriver hon kapitalismen som en global konspiration riktad mot världens fattiga och utsatta – och förmedlar en nattsvart bild av Indiens utveckling.

Publicerad
Arundhati Roy (född 1961) är en indisk författare, samhällsdebattör och fredsaktivist. Hon var den första indiska författare som tilldelades Bookerpriset.

Arundhati Roy (född 1961) är en indisk författare, samhällsdebattör och fredsaktivist. Hon var den första indiska författare som tilldelades Bookerpriset.

Foto: Mayank Austen Soofi
Annons

Den indiske bonden Sadanandam satte sig på huk på den torra marken och öppnade en kran. Sorgset betraktade han vattnet som forsade ut. Vattnet var inte vatten längre. Det var en klar, giftig vätska som dödade boskap och inte ens dög att vattna grödorna med.

Förra sommaren besökte jag området Patancheru i mångmiljonstaden Hyderabad. Jag såg med egna ögon hur oheliga allianser av företag, politiker och myndigheter i utvecklingens namn inte bara tar människors levebröd ifrån dem utan även förgiftar deras mark, vatten, boskap och barn. I Sadanandams fall handlar det om närliggande fabriker som producerar billiga läkemedel och dumpar sitt giftiga avfall i öppna bassänger, som med regnen svämmar över och läcker ut i grundvattnet. Men hungern efter utveckling finns – på gott och ont – i hela Indien. När jag läser Arundhati Roys stridsskrift ”Kapitalismen. En spökhistoria” inser jag att det jag såg i Patancheru bara var toppen på ett isberg.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons