Recension

Slående fakta om hjärtatAllt som vetgiriga barn någonsin velat veta om hjärtat

Foto: Bruno Wegelius

Lena Sjöberg avslutar sin faktatrilogi för barn med en bok om hjärtat – det som slår i kroppen, det som sitter på dassdörrar och det som Frida Kahlo älskade att måla. Roligt och vackert, men stundtals lite upphackat och summariskt, tycker Lina Wennersten.

Lina Wennersten
Publicerad
Annons

Förföriskt fin är den, Lena Sjöbergs bok om hjärtat. På omslaget slingrar sig texten runt ett brinnande, pilgenomborrat hjärta och boken sticker ut ur mängden bland faktaböcker för barn. Såväl form som språk känns igen från föregångarna, ”Kalla fakta om is” och ”Hårdkokta fakta om ägg”. De tre böckerna har också blivit en utställning som visas på Kulturhusets Rum för barn till och med slutet av maj och där kan besökarna bland annat gå in ett uppbyggt hjärta.

Det finns många okänsligt illustrerade faktaböcker i grälla färger och med hårda kontraster, en sorts science center-estetik som man lätt blir mätt på. Lena Sjöberg har snarare lånat sin färgskala från antroposoferna och man vill genast dyka in i de myllrande sidorna och läsa om konstnären Frida Kahlos förkärlek för hjärtmotivet, eller aztekernas blodiga ritualer där människohjärtan offrades för att ge kraft åt solen. Hon växlar sömlöst mellan naturvetenskap och humaniora, precis som i sina två tidigare faktaböcker, vilket känns helt naturligt, men samtidigt inspirerat och uppfriskande eftersom det görs i så liten utsträckning. Författaren vänder och vrider på hjärtats symbolik: Hur kommer det sig att hjärtat sitter på dassdörrar? Hur ser man på hjärtat i olika religioner? Och varför firar vi alla hjärtans dag?

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons