Ambivalencia. DikterTappade minnet efter vistelse på havets botten

Få diktsamlingar har så många sexscener som den här, men litteraturhungern och den språkliga åtrån bultar ännu starkare. Sebastian Lönnlöv har läst Lina Hagelbäcks nya bok, fylld av ordfyrverkerier och själsliga avgrunder.

Sebastian Lönnlöv
Publicerad
Annons

Lina Hagelbäcks senaste diktsamling slungar mig rakt in i en märkligt förhäxande berättelse. En kvinna som länge har vistats på havets botten vaknar upp, i en lägenhet som är både främmande och välbekant. Hennes minnen är få och oklara, men när hon läser de dikter som fyller väggarna verkar de vara skrivna av henne själv, i ett helt annat liv. Ambivalencia rör sig mellan rummen och hennes berättelse vecklar ut sig, sida för sida.

Före havsvistelsen var hennes liv intensivt och självförbrännande, med studier i spanska och närstudier av medstudenternas kroppar. Få diktsamlingar har så många sexscener, men litteraturhungern och den språkliga åtrån bultar ännu starkare. Som den ordmagiker hon är bildar Hagelbäck oanade adjektiv (”husvagnsblå”) och drar fram egensinniga liknelser ur rockärmen: ”Mitt / blonda hår glänser som en / omhuldad motorhuv.”

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons