Experterna: Därför ska du se över dina sparpengar

Skakigt på börserna, en lågkonjunktur som lurar runt hörnet och högre räntor som kommer att påverka plånboken. Anledningarna att se över dina sparpengar inför och under 2019 är många. ”Av samma skäl som du besiktar bilen en gång om året och går på den årliga kontrollen hos tandläkaren bör du besikta ditt sparkapital minst en gång per år”, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

Publicerad
Dags att se över dina sparpengar.

Dags att se över dina sparpengar.

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Swedbanks privatekonom Arturo Arques.

Swedbanks privatekonom Arturo Arques.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Annons

Svensk ekonomi tuffar på men inte alls i samma takt som tidigare. 2019 räknar de flesta ekonomiska bedömare med betydligt lägre tillväxtsiffror både i Sverige och globalt. Det här sker samtidigt som den svenska Riksbanken börjar höja räntorna. Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank, tycker att spararna bör se över sparpengarna för att parera sämre tider.

– I mars 2019 är det tio år sedan börsen vände upp efter finanskrisen, vilket gör det här till den längsta börsuppgången i historien. Börsuppgångar dör inte av hög ålder så det behöver inte betyda att den är slut ännu, men det kan vara bra att plocka ut pengar från börsen som du behöver de närmaste ett till tre åren för att inte riskera att de halveras i värde lagom till du ska använda dem, säger Maria Landeborn.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons