Känner ni vibbarna? Fotbollen och det nya Sverige"Bra att det finns en författare som Erik Niva"

Erik Niva (född1978 ) är sportjournalist verksam på Sportbladet. 2012 utsågs han till Årets sportjournalist.
Erik Niva (född1978 ) är sportjournalist verksam på Sportbladet. 2012 utsågs han till Årets sportjournalist. Foto: Severus Tenenbaum

Erik Niva gör som Albert Camus – och försöker lära sig något om människor genom att studera fotbollen. I "Känner ni vibbarna?" skildrar han ett mångkulturellt Sverige och sin dröm om en värld där det typiskt svenska är nedärvd hygglighet och grundläggande anständighet.

Jenny Maria Nilsson
Publicerad
Annons

Konceptet arvsynd har tjänat vår art illa. I sina dagböcker återkommer Albert Camus ofta till det; bättre än att ständigt konfronteras med att vi sabbade paradiset och föds nedsmetade av synd, vore att sammanföra oss med historier om när vi är som bäst. ”Kristus dog säkert för någon”, skrev Camus, ”men inte för mig – människan är skyldig, men hon är det därför att hon inte kunnat utvinna allt ur sig själv”.

Möjligen förstod Camus det när han kollade på fotboll, i alla fall påstod han att han hade lärt sig allt han visste om människor genom fotbollen. ”Den sista riktigt folkliga kulturyttring som vi har kvar i västvärlden” – så beskrev Erik Niva sporten i en intervju på Bokmässan.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons