Italiensk fascist hotar stämma Ulvskog för förtal

Den italienske fascistledaren Roberto Fiore attackerade under ett förhör i EU-parlamentet i Bryssel den svenska parlamentarikern Marita Ulvskog (S), och lovade att stämma henne för ärekränkning och förtal.

Teresa Küchler
Publicerad
Annons

Attacken kom under en utfrågning i parlamentet som skulle handla om huruvida en sammanslutning mellan högerextrema politiker från hela Europa kan få ta del av EU-bidrag som delas ut till just sådana ”tvärpolitiska allianser”, som de kallas, eller om de måste uteslutas från bidragsprogrammet på grund av att deras åsikter går emot principen om demokrati och allas lika värde.

Roberto Fiore är partiledare för det italienska, nyfascistiska partiet Forza Nuova, och också känd för att han i början av 80-talet fälldes för sin inblandning i bombdådet på tågstationen i Bologna, ett dåd som skördade 85 dödsoffer. Fiore flydde till Storbritannien, som inte hade utlämningsavtal med Italien under denna tid, innan straffet kunde verkställas och återvände inte till Italien förrän brottet preskriberats. Fiore har ihärdigt hävdat att han inte begått något brott utan att italienska rättsväsendet fällde honom som oskyldig.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons