Två gängledare centrala i helgens våldsspiral

En man hittades livlös vid Huvudsta centrum på fredagskvällen, han avled sedan av sina skador.
En man hittades livlös vid Huvudsta centrum på fredagskvällen, han avled sedan av sina skador. Foto: Christine Olsson/TT

PODD | Statsministern jämför den senaste våldsvågen i Stockholm med terrorism. Och nu mobiliserar polisen och skickar personal från hela Sverige till Stockholm. SvD:s Frida Svensson ger bakgrunden till helgens attacker.

SvD
Publicerad
Annons

Våldsspiralen vi har sett i Stockholm sedan i jul intensifierades under helgen och poliskällor uppger till SvD att läget inte varit så kritiskt sedan terrordådet på Drottninggatan. Sedan 18-tiden på fredagskvällen har det skett en detonation i ett trapphus, tre skottlossningar mot bostäder och ett mord på en 40-årig man i Solna. Den sista var en misstänkt felskjutning mot en person som, enligt polisen, inte har några kända kopplingar till nätverkskriminalitet.

Flera kända konflikter och gängkriminella kan kopplas till dåden, och man ser även hur man lejt barn för att utföra skjutningar. Men två ledargestalter - en 24-åring och en 36-åring sticker ut som motorn bakom det som har hänt.

På en kvart får du veta vad som driver våldet just nu och varför det blir extra komplicerat när ledarna i konflikten befinner sig utomlands. Med Frida Svensson, granskande reporter på Svenska Dagbladet.

Efter reklamen visas:
Två gängledare centrala i helgens våldsspiral

Lyssna på Dagens story

Dagens story produceras av Svenska Dagbladet och distribueras av Acast. Förutom att lyssna här på SvD.se kan du även höra podden i följande kanaler:

Hitta podcasten genom att söka efter ”Dagens story” – eller klicka på länkarna.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons