ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

RecensionNya romaner

OmständigheterNya Ernaux-boken skildrar en kvinnas mardröm

Annie Ernaux (född 1940) är fransk författare och 2022 års Nobelpristagare i litteratur.
Annie Ernaux (född 1940) är fransk författare och 2022 års Nobelpristagare i litteratur. Foto: Catherine Hélie

När Annie Ernaux 22 år gamla bok om hennes illegala abort kommer ut på svenska är den mer aktuell än någonsin. Kristoffer Leandoer hänförs av 2022 års Nobelprisvinnare och hennes förmåga att förvandla livet till text.

Kristoffer Leandoer
Publicerad
Annons

Tiden är ständigt närvarande i Annie Ernaux verk, såväl den tid som manifesterar sig i moden, åsikter, livsstil och livsmöjligheter – tidsandan, som är något av en huvudperson i hennes storverk ”Åren” – som själva den fysiska tidens gång i och utanför en människas kropp. En högt uppdriven känslighet för vad tiden gör med oss är ett av hennes främsta kännetecken som författare. Själva tidsangivelsen har också sin betydelse för ramberättelsen till ”Omständigheter”, där ett läkarbesök i samband med ett hiv-test återför Annie Ernaux till sin upplevelse av total utsatthet under vintern 63–64 då hon som ung student gjorde en illegal abort och nästan omkom på kuppen. Från textens nu återvänder hon i minnet till en barbarisk tid när unga liv sattes på spel under primitiva omständigheter för att kvinnor inte skulle få rå över sina kroppar.

Läkarbesöket ägde rum i slutet av 90-talet och utlöste en länge uppskjuten skrivprocess, där Ernaux återupplevde sin ungdoms ensamma och alltmer desperata jakt på en förbjuden utväg. ”Omständigheter” utkom på franska år 2000. När den svenska översättningen nu kommer 22 år senare sker det inte i ett vakuum: i våras visades Audrey Diwans filmatisering, som vann Guldlejonet i Venedig 2021, på svensk bio. Och det är ju dessvärre ingen slump. Denna 22 år gamla bok är lika giltig i vår tid, som åter är fullt beredd att sätta unga liv på spel för att kvinnor inte ska få rå över sina kroppar.

Laddar…