Få unga sparar trots stor oro för bostad

Två av tre unga oroar sig för sitt framtida boende, och i Stockholm är andelen ännu högre. Men trots det är det få som sparar till ett boende, visar en ny undersökning.

Publicerad
Hasse Holmberg/TT
Foto: Hasse Holmberg/TT
Annons

I Sifo-undersökningen, som gjorts på uppdrag av Swedbank, har 600 unga mellan 16 och 34 år svarat på frågor om boende och sparande. Där framgår att en majoritet av unga vuxna känner en oro för sitt framtida boende. I Stockholmsområdet – där prisutvecklingen varit exceptionell de senaste åren – är andelen som oroar sig ännu större. Här är är hela 75 procent av de tillfrågade oroliga, främst kvinnor och personer under 25 år.

Att oron är utbredd är kanske inte så konstigt. Trösklarna in till bostadsmarknaden är höga. Att få tag i en hyreslägenhet kräver decennier i bostadskö i storstäderna, och både amorterteringskrav och bolånetak har gjort det svårt för unga att köpa sig en bostadsrätt. En undersökning som nyligen presenterades av Nordea visade att nästan sex av tio mellan 18 och 22 år bor hemma, och att var femte mellan 22 och 29 år gör det.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons