Tunisisk man hetast i terroristjakten

Jakten intensifieras efter den ansvarige för tolv människors död i Berlinmassakern. Hetaste spåret är en tunisisk man som ska ha fått sin asylansökan avslagen. Han kan vara beväpnad och farlig, varnar tyska åklagare.

TT
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Enligt den tyska federala åklagarmyndigheten heter mannen Anis Amri och är 24 år. Tyskland erbjuder upp till 100 000 euro för information som kan göra att han grips, meddelar myndigheten.

Mannen rörde sig i samma kretsar som den ökände predikanten och IS-sympatisören Abu Walaa, som nyligen greps av polisen, enligt tyska medieuppgifter.

Den misstänkte, vars telefonsamtal avlyssnats av polisen i delstaten Nordrhein-Westfalen i västra Tyskland, ska också ha försökt köpa ett skjutvapen. En utredare säger till flera tyska medier att han tidigare i december plötsligt försvann från polisens radar.

Tunisierns id-handlingar ska ha hittats under förarsätet på den 25 ton tunga lastbil som kördes rätt in i en folkmassa på julmarknaden i Berlin i måndags kväll.

Enligt Nordrhein-Westfalens inrikesminister Ralf Jäger uppger säkerhetstjänsten att den misstänkte haft kontakt med ett islamistiskt nätverk.

Ministern berättar på en pressträff att tunisiern kom till Tyskland i juli 2015 och bodde i Berlin sedan februari 2016. På senare tid ska han ha använt olika namn och vistats i Nordrhein-Westfalen.

Annons
Annons

Anis Amris asylansökan blev avslagen och han skulle ha utvisats till Tunisien. Men det dröjde på grund av att Tunisien först inte kunde bekräfta medborgarskapet. Först i dag kom hans temporära pass från tunisiska myndigheter, enligt Jäger.

I augusti greps han med falska italienska id-handlingar, men släpptes efter ett domstolsbeslut, skriver BBC.

Anis Amri kommer från Oueslatia på landsbygden i centrala Tunisien. Han lämnade hemlandet för sju år sedan som illegal migrant.

Han satt fyra år i fängelse i Italien för att ha bränt ner en skola, uppger hans pappa och säkerhetskällor för tunisiska Radio Mosaique rapporterar Reuters. Enligt pappan for han till Tyskland för ett år sedan.

Anhöriga till 24-åringen har förhörts av polisen i Tunisien.

Polisen har fått över 500 tips från allmänheten och analyserar dna-spår från lastbilen.

Den 23-årige pakistanske asylsökande som först greps är släppt i brist på bevis.

Säkerheten har skärpts i landet efter dådet, men många misströstar och tror inte att polisnärvaron gör någon större nytta.

– Det finns ingen säkerhet. Förr eller senare händer det någon annanstans. Nu var det här i väst, nästa gång är det i öst. Man kan bara leva vidare, och minnas offren, säger Alexander Gehrke till TT:s utsände i Berlin.

Med en ros i handen är han på väg mot attentatsplatsen på Breitscheidplatz där ett stort blomsterhav växer fram och ljus tänds. Andra morgonen efter dådet håller kraftigt beväpnade poliser fortfarande vakt mellan stånden på julmarknaden.

Totalt skadades 48 personer, 24 av dessa är fortfarande kvar på sjukhus. För 14 är tillståndet kritiskt, enligt inrikesminister Thomas de Maizière som nu talar om en europeisk klappjakt efter Anis Amri.

Bland de tolv döda fanns en polsk medborgare som hittades död i passagerarsätet efter attacken.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons