Fredric Karén:FN röstar om observatörer till Aleppo - Toppnotering för Lööf

Fredric Karén

Veckan har präglats av fruktansvärda bilder och vittnesskildringar från Aleppo i Syrien. Vid flera tillfällen har evakueringen av civila avbrutits på grund av beskjutning mot bussar och hjälpkonvojer.

Detta hände även i dag då flera bussar på väg från östra Aleppo mot de rebellbelägrade shiadominerade byarna al-Foua och Kefraya attackerades och sattes i brand av beväpnade män, rapporterar flera medier.

FN:s säkerhetsråd ska senare i kväll rösta om ett franskt förslag om att skicka observatörer till Aleppo, för att övervaka evakueringarna och rapportera om skydd av civila. Enligt Frankrikes ambassadör François Delattre kan en internationell närvaro förhindra att staden blir ett nytt Srebrenica.

I morgon samlas USA:s elektorer för att formellt utse näste president. De brukar rösta i enlighet med resultatet i sin hemstat, men efter kontroversielle Donald Trumps seger i presidentvalet har invändningar rests mot det gamla systemet.

För att vinna omröstningen krävs majoritet, det vill säga minst 270 av elektorsrösterna. Om alla röstar i linje med valresultatet i sin hemstat vinner Donald Trump bekvämt med stöd av 306. För att ändra utgången krävs således minst 37 ”otrogna” elektorer, något som vore en sensation.

Här hemma fick Centerledaren Annie Lööf en tidig julklapp. Partiet fick i helgen sin högsta notering i SvD/Sifo sedan 1991: över nio procent.

Fortsatt trevlig fjärde advent!

Publicerad
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons