Skura utLitteratursveriges doldis storstädar i karriären

Kerstin Strandberg (född 1932) debuterade 1967 och har skrivit ett tiotal titlar. Två gånger, 2000 och 2004, har hon nominerats till Augustpriset .
Kerstin Strandberg (född 1932) debuterade 1967 och har skrivit ett tiotal titlar. Två gånger, 2000 och 2004, har hon nominerats till Augustpriset . Foto: Thomas Wågström

Hon har Augustnominerats, men förblivit anonym. Kerstin Strandberg tar krokiga omvägar när hon tvinnar samman liv och dikt, men förmedlar en hel rad klartänkta iakttagelser och insikter på vägen. Therese Eriksson läser en författardoldis som är värd mer uppmärksamhet.

Therese Eriksson
Publicerad
Annons

”Sanningen är alltid en svajande pelare”, lyder en överskrift i Kerstin Strandbergs roman ”Ett par från Stjärnfallsvägen” från 2015. Den har sällskap med andra deviser (till exempel ”En berättare har mycket att uträtta”), men det är den svajande pelaren som fångar min uppmärksamhet. I den där lakoniska utsagan fångas något centralt i Strandbergs författarskap: det eviga sökandet efter det som undflyr en. Sanningen är alltså inget godtyckligt hittepå – ordet pelare, något konkret och stadigt, ja massivt, är en tydlig indikation på det – men även det som i allra högsta grad finns har en tendens att kränga hit och dit. Att slinka oss ur händerna.

Kerstin Strandberg, född 1932, är något av en doldis i Litteratursverige. Trots att hon varit verksam författare och bildkonstnär sedan sent 1960-tal – debuten ”Som en ballong på skoj” kom 1967 – med ett drygt dussintal titlar utgivna, har hon aldrig riktigt blivit en av de synliga; ingen kändis. Hennes författarskap har förvisso renderat en rad utmärkelser, men Augustnomineringen för ”En obeskrivlig människa” (2004) kan nog ses som den mest publika framgången. I sin nyutkomna bok ””Skura ut. En bok om lidelsens sista detaljer eller En faun kremeras” skriver också Kerstin Strandberg om sin roll i den svenska litteraturen, en tveeggad historia om anonymitet och arbetsro: ”Om jag vore spion skulle jag ha problem om det jag gjorde syntes, förklarade jag – men som författare befann jag mig i en struktur som var den omvända, jag var osynlig i ett yrke som krävde synlighet.”

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons