Mikael Mölstad:Tore Wretmans häften – en läsning om himmelriket

Mikael Mölstad

Alla hyllar Tore Wretman. Med rätta. På lördag är det nämligen hundra år sedan han föddes. Även för mig har han betytt mycket, men på ett helt annat sätt än man kan tro. Jag inspirerades framför allt av hans reseberättelser.

Publicerad
Tore Wretman skapade Nobiskällaren, Stockholms första proffsiga vinklubb.

Tore Wretman skapade Nobiskällaren, Stockholms första proffsiga vinklubb.

Foto: TT
Annons

På 1980-talet hade jag två speciella idoler. Båda påverkade mitt framtida jobb med vinböcker och vinskrivande. Den ene hette Hugh Johnson. Denna brittiska vin- och trädgårdsskribent revolutionerade vinvärldens bokutgivning med sin världsatlas. Jag blev helt tagen av att man kan göra så fantastiska vinböcker. Det mest fantastiska var vinkartorna. Och många av dem var så detaljerade att man kunde köra bil efter dem. Jag blev enormt påverkad av Hugh Johnson och det sätt på vilket han öppnade vinvärlden för mig.

Den andra idolen var Tore Wretman. Och det är inte krögaren, hovtraktören, matlagaren eller husmanskostens försvarare jag tänker på.

Det handlar om det han skrev i sitt årliga lilla häfte som kallades Nobis-kocken och som skickades till alla hans trogna kroggäster. Nobis-kocken kom ut i 27 upplagor från 1966. Från början innehöll de mycket kulturhistoriska betraktelser kring gastronomi. På 1970-talet kom de att handla allt mer om resor, restauranger och inte minst om vin och vingårdsbesök. För mig var det en läsning om himmelriket.

Annons
Annons
Tore Wretman skapade Nobiskällaren, Stockholms första proffsiga vinklubb.

Tore Wretman skapade Nobiskällaren, Stockholms första proffsiga vinklubb.

Foto: TT

Häftena fann jag i mitt föräldrahem och slukade dem från första till sista sidan. Jag gillade beskrivningarna av vinbesöken – både sakliga och inlevelsefulla på samma gång. Och framförallt gillade jag Tores kulturhistoriska utvikningar. Han satte in vinet i ett sammanhang som för mig kändes viktigt. Han fick mig att förstå att vin inte är en bordsdryck vilken som helst. Ett vin kan aldrig smaka likadant överallt i världen. Ett vin skapas i ett sammanhang med speciella rätter, människor och traditioner i ett speciellt klimat.

Tore Wretman fick mig att förstå att vin inte är en bordsdryck vilken som helst.

Tore Wretman skapade Nobiskällaren, Stockholms första proffsiga vinklubb. Foto: TT

Så här kunde det låta: "Senare samma dag, efter en mycket trevlig och god lunch på ett förtjusande värdshus i Nuits-St-Georges, La Côte d´Or, infann vi oss i högkvarteret för La Maison Chauvenet för ytterligare en vinprovning". Ja, ni förstår att en mat- och vinintresserad yngling kunde längta efter sådana dagar. I tolv av utgåvorna av Nobis-kocken finns en avdelning om en vinregion där det lustfyllda varvas med kulturhistoria och ren fakta. Nästan allt handlade om Frankrike. Men det var ju där han hörde hemma. Som medlem i den exklusiva organisationen Les Grandes Tables du Monde – Traditions & Qualité gissar jag att både krog- och vingårdsdörrar stod vidöppna.

Inte många har skrivit om Tore Wretmans vinintresse. Han var en stor vän av goda viner i en tid där även lyxgästerna på hans krogar kunde föredra öl och snaps. När han tågade in i den nyrenoverade Operakällaren 1961 breddades och fördjupades deras vinkällare rejält. En period bestod den av 50 000 flaskor av världens toppviner. Trots att dagens ägare jobbat hårt på att sälja ut de äldre vinerna finns det fortfarande närmare 30 000 buteljer kvar.

Tore Wretman var en stor vän av goda viner.

En stor insats för vinkulturen bestod i skapandet av Nobiskällaren, det var Stockholms första proffsiga vinklubb där man kunde förvara sina egna viner, öppna dem på plats och servera till goda tilltugg i goda vänners lag.

Det är snart 25 år sedan det sista häftet av Nobis-kocken kom ut. När jag nu återser dem återkommer alla känslor kring hur jag då ville uppleva världen omkring oss med mat och vinkultur för ögonen. Och sedan dess har jag försökt inspirera andra genom böcker och artiklar. Jag hoppas jag lyckats. Tack Tore!

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons