Lätt att blunda för osynligt avfall

"Det är ganska mycket som åker ner i soppåsen som inte ska vara där, som tidningar och förpackningar och sådär", säger Anna-Carin Gripwall, kommunikationschef på branschorganisationen Avfall Sverige. Arkivbild.
"Det är ganska mycket som åker ner i soppåsen som inte ska vara där, som tidningar och förpackningar och sådär", säger Anna-Carin Gripwall, kommunikationschef på branschorganisationen Avfall Sverige. Arkivbild. Foto: Erik Simander/TT

Papper, plast, glas och metall, var sak på sin plats.

Svenskar har bra koll på hur de ska sortera sina sopor – men det händer att latheten sätter käppar i återvinningshjulet. Och har du tänkt på att soporna efter din kasserade telefon väger omkring 90 kilo?

Matilda Kvarnström Lantz/TT
Publicerad
Annons

– Inget är så bra att det inte kan bli bättre, men vi är bra på att sortera, säger Anna-Carin Gripwall, kommunikationschef på branschorganisationen Avfall Sverige.

2017 slängdes 4,8 miljoner ton hushållsavfall i Sverige. Ungefär hälften gick till energiåtervinning, en tredje del till materialåtervinning, 15 procent till biologisk återvinning som kompostering och en halv procent hamnade på tippen. Men siffrorna skulle kunna se ännu bättre ut – mycket av det som läggs i soppåsen och därmed blir till energiåtervinning skulle kunna materialåtervinnas om det sorterades korrekt.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons