De syr bindor på slöjden
Dyrt och inte särskilt miljövänligt. Det tyckte eleverna i sexan på Norrbackaskolan i Visby om mensskydd och bestämde sig för att sy egna.
Ett lager bomullsflanell, ett lager vattenfast nylon, följt av två lager bomullsflanell. Det är materialen som eleverna använder när de syr sina egna bindor. Tyg väljer man själv, och på bordet ligger färgglada varianter med spöken och blommor.
– De kan du ha resten av livet sedan, du bara tvättar bindorna i tvättmaskinen efter att de använts, säger Harry.
Bindorna har påsydda tryckknappar så att man kan vika ihop dem när de ska tvättas. Harry har gett en tygbinda i present till sin mamma.
– Hon blev jätteglad. Och så är de mycket snyggare, enligt mig i alla fall, säger han.
– Man sparar jättemycket pengar och det är miljövänligt, förklarar Amelia.
Klassen har jobbat med projektet i flera olika ämnen. På NO-lektionerna har de räknat ut hur lång tid det tar för plast att brytas ned – som bindor till stor del består av. De har också räknat ut ungefär hur många mensskydd en kvinna använder under ett liv och vad det kostar.
– Det är mycket bättre att använda sådana här bindor eftersom du kan återanvända dem, säger Amelia.
Den 28 maj är det internationella mensdagen. Då uppmärksammas menstruation i hela världen. Förhoppningen är att kvinnor världen över ska kunna sköta sin menstruation på ett hygieniskt sätt.
Så ser inte situationen ut i dag – nästan nio av tio kvinnor har inte tillgång till ordentliga mensskydd. I stället används till exempel papper, löv och tygtrasor. Det gör att risken för sjukdomar ökar.
Många flickor tvingas också stanna hemma från skolan – och missar viktig utbildning – när de har mens.
– Jag tycker det är väldigt hemskt att det är så, och det är synd om flickorna. Det är också dumt att vi i de rika länderna har mensskydd som är dåliga för miljön. Därför känns det så bra med bindorna vi syr, man känner sig stolt när man sytt en, säger Engla.
I klassrummet hänger bindor och tamponger på väggarna. Klassen pratar ofta om saker som rör puberteten.
– Vår lärare har gjort en låda där vi anonymt kan lägga ner lappar med frågor om kroppen i puberteten, till exempel mens eller vad som händer med killarna. Sedan brukar hon gå igenom svaren inför hela klassen, säger Moa.
De tycker att det är ett jättesmart sätt att prata om sådant som annars kan kännas lite pinsamt och jobbigt att ta upp.
– Det är väldigt bra. Man får svar på många saker; både på sådant som man funderat över och sådant som man inte tänkt på, säger Engla.
– Att prata om mens och sånt i skolan och hemma gör att det inte behöver kännas pinsamt, säger Harry.