ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Svenska Akademien tar hjälp av medlare

Ska en professionell medlare kunna lösa de låsta positionerna i Svenska Akademien? Sara Danius och Horace Engdahl befinner sig i två olika läger. Bildarkiv.
Ska en professionell medlare kunna lösa de låsta positionerna i Svenska Akademien? Sara Danius och Horace Engdahl befinner sig i två olika läger. Bildarkiv. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Svenska Akademien har tagit hjälp av en professionell medlare för att försöka lösa de låsta positionerna mellan de tre som har lämnat sina stolar och de tio kvarvarande ledamöterna. Det avslöjar Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten i Ekots lördagsintervju i Sveriges Radio.

TT
Publicerad
Annons

– Det har tillsatts en person som har uppdraget att försöka medla i den här situationen, säger han i intervjun.

Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund gick i tisdags ut och erbjöd sig att bistå med Svenska Akademiens återuppbyggnad, men bara under förutsättning att Horace Engdahl avgår som akademiledamot. Den tillförordnade ständige sekreteraren Anders Olsson ville inte kommentera utspelet, men sade till TT att det trots allt var bra att de tre ledamöterna sökt kontakt och att Akademien skulle försöka "inleda dialog med dem".

Laddar…