Vampyren200 år gammal vampyr återuppstår – full av liv

Linnéa Sjösvärd och Hannes Öberg i ”Vampyren”.
Linnéa Sjösvärd och Hannes Öberg i ”Vampyren”. Foto: Daniel Strandroth

Det är obegripligt att ”Vampyren” aldrig tidigare spelats i Sverige. Heinrich Marschners opera om en vällustig vampyr på jakt efter unga kvinnor är full av musikalisk livskraft.

Publicerad
Annons

Det är svårt att tänka sig en mer idealisk spelplats för en spökhistoria än borggården på Läckö slott, som tronar längst uppe på en blåsig klippa över Vänern. När skymningen faller kryper den spöklika stämningen allt närmare: denna kväll förstärkt av väsande, svarta skuggor samt en vampyr med långa, spetsiga naglar som törstigt slickar sig om munnen.

Läcköoperan fortsätter sin beundransvärda tradition att spela ovanliga verk, och i år har man hittat det optimala för ett slott med medeltida anor. Heinrich Marschners opera ”Der Vampyr” är nästan 200 år gammal – ingen ålder för en vampyr. Den hade urpremiär 1828 och bygger på en novell av John Polidori, som var lord Byrons läkare. När novellen var ny uppstod ryktet att lorden själv skulle ha skrivit den, vilket både han och Polidori kraftfullt avvisade. Men det hindrar inte att man kan ana lordens drag i operans huvudperson: den omättlige, vällustige vampyren Lord Ruthven. Den operagestalt som mest gör sig påmind är annars Don Giovanni, vars påstridighet ekar i vissa förförelsescener.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons