Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Mode

Stilombudsmannen: ”Vuxna människor går inte omkring i strumplästen hos varandra”

Stilombudsmannen Fredrik af Klercker om klädkoder kring jul och den brännande frågan som drabbar många i främmande människors hallar.

Text: Fredrik af Klercker - 26 december 2017
Annons

Ge mig stiletiketten till jul.

Förra julen var som många andra: jag var klädd i en ironiskt stickad juljumper, brorsan bar smoking och lillasysters pojkvän anlände i nedtrampande jeans och t-shirt från någon sorts Göteborgsdemonstration. Vidare varierade julklapparna mellan rena beställningsjobb och besvikelser. Bland annat fick jag en sodastreammaskin som jag önskar returnera. Detta resulterar nu i en rad frågor: vad är det egentligen för klädkod som gäller på julafton? Och är det okej att lämna tillbaka julklappar om man inte är nöjd?
/ Alexander

Bra frågor! Eftersom jag själv är en stor julfantast är de extra roliga att svara på.
Det är inte så enkelt att en speciell klädkod gäller vid jul. Julen är en högtid då man kan skapa sitt alldeles egna estetiska paradis. Själv tycker jag mycket om att klä upp mig på julafton – var jag än befinner mig.

I skrivande stund sitter jag på gediget avstånd från Sverige med smokingen hängandes i garderoben. Ju mer exotisk plats desto mer kan man klä upp sig – kontrasten är alltid rolig och elegant. Julen är en tid att umgås med släktingar man kanske inte träffat på länge och det blir i mitt tycke trevligare om man ramar in det med en vacker klädsel.

Annons
Annons

Det handlar mycket om att klä den stämning man vill åstadkomma. Önskar man en punkig jul ska man gå ”all in” och hänga tuppkammar i julgranen. Själv föredrar jag att göra det hela klassiskt men varmt. Det ultimata julplagget är kanske kavaj, men det snyggaste är smoking.
Förr firades det i vissa hem fortfarande jul i frack men detta tog så vitt jag vet slut 1990. Jag har inte hört om någon svensk familj som gjort det efter det. Sorgligt nog. Detta är en tradition som jag i hård motvind jobbar för att återinföra. Men – blir man för traditionell riskerar gränsen mellan elegant och ”adels-lajv” att suddas ut, så man måste vara försiktig.
Rekommendationen blir: klä er precis som ni vill bara ni har mysigt med familjen (men allra helst i smoking).

På andra frågan beror det på vad du har för relation till givaren. Om ni är väldigt nära och du redan har en Sodastreamer går det antagligen att artigt framföra att det vore mest praktiskt att lämna tillbaka den. Å andra sidan kan man kanske ifrågasätta vettigheten hos någon som ger bort oönskade hushållsprodukter i julklapp. Annars är svaret att det generellt är trevligare att hålla god min än be om kvitto.

Tar man av sig skorna?
Lucia-bjudningar, annandagsfest och nyårsafton. Detta lyfter den brinnande frågan: hur gör man med inneskor? Ska man ställa skorna i hallen och trippa in i strumplästen? Ta med sig ett par inneloafers? Eller använda galoscher?
/ Mats

Är du inbjuden på ett socialt evenemang med flera gäster än du själv så förutsätter jag att skorna behålls på. Jag har alltid tyckt detta är en konstig debatt – det är väl fullkomligt självklart att vuxna människor inte går omkring i strumplästen hemma hos varandra.

Annons